Ministarka rudarstva i energetike uručila ugovore: Duplo manja potrošnja i duplo manji računi za energiju u javnim objektima (FOTO)

05.10.2023

14:35

0

Ona je istakla koliko su važna ulaganja u energetsku efikasnost, jer su benefiti višestruki i dugoročni

Ministarka rudarstva i energetike uručila ugovore: Duplo manja potrošnja i duplo manji računi za energiju u javnim objektima (FOTO)
Dubravka Đedović Handanović - Copyright RINA

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović u Vrnjačkoj Banji uručila je ugovore o finansiranju programa energetske sanacije objekata od javnog značaja u 21 lokalnoj samoupravi.

Ona je tom prilikom još jednom istakla koliko su važna ulaganja u energetsku efikasnost, jer su benefiti višestruki i dugoročni.

- Energetskom efikasnošću čuvamo resurse i životnu sredinu. Svaki od ovih projekata predstavlja deo slagalice. Postavili smo ciljeve kojima težimo, a ministarstvo će nastaviti da podržava lokalne samouprave da ulažu u sanaciju individualnih kuća i stambenih jedinica, kako bi smanjili potrošnnju energenatata i doprineli što većoj energetskoj efikasnosti - naglasila je Đedović Handanović.

Ona je dodala da je energetska efikasnost put ka energetskoj nezavisnosti. Smanjenje potrošnje, znači investiranje u budućnost.

- Sa svim ovim ulaganjima imaćemo javne objekte koji će trošiti od 20 do 50 odsto manje energije, a rezulat će biti manji troškovi, ali i manji negativni uticaj na životnu sredinu. Do sada je energetski sanirano 145 objekata od javnog značaja, što čini da je ukupna ušteda oko 30 mliona kilovat sati godišnje - naglasila je minstarka.

Među gradovima kojima je danas uručen ugovor o finansiranju programa energestke sanacije objekata od javnog značaja našli su Užice, Kraljevo, Vrnjačka Banja i još 18 drugih.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike