Država ispunjava obećanje: Ministar Mali saopštio kad kreće isplata pomoći deci do 16 godina

24.09.2023

09:24

0

Već u decembru prosečna plata od 840 evra, od prvog januara prosečna penzija 390 evra

Država ispunjava obećanje: Ministar Mali saopštio kad kreće isplata pomoći deci do 16 godina
Copyright RTS printscreen

Ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da će država ispuniti obećanje i da u ponedeljak počinje isplata jednokratne pomoći deci starosti do 16 godina. Za pomoć je prijavljeno 1.101.232 dece - 500.000 će novac dobiti u ponedeljak, a preostalih 600.000 u utorak.

Mali ističe da je Srbija uprkos devet milijardi evra izdvojenih za pomoć građanima i privredi uspela da sačuva stabilnost i da privreda i dalje raste. Naglašava da imamo rekordan broj zaposlenih i najavljuje da će prosečna plata već u decembru iznositi 840 evra, a prosečna penzija od prvog januara 390 evra.

 

 

 

"Za pomoć se prijavilo 1.101.000 dece, odnosno roditelja. To samo pokazuje koliko smo pogodili pravu meru, s obzirom da je septembar mesec i početak školske godine", ističe Mali.

Naglašava da se skoro svako prijavio za pomoć.

"Ako bilo ko ima reklamaciju, neka ne brine. Kada se reklamacija bude završila, u smislu žalbe ili ako nešto nije bilo jasno, taj ćemo novac takođe isplatiti", napominje Mali.

Podseća da ovo nije prvi put da država pomaže građanima i najavljuje da krajem novembra i početkom decembra počinje isplata još jedne velike jednokratne pomoći najstarijim sugrađanima od 20.000 dinara.

"Preko devet milijardi evra smo kao država uložili i dali građanima Srbije i privredi. Uprkos svemu tome, imamo sjajne makroekonomske rezultate u smislu da nam je udeo javnog duga u BDP-u 51 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta. Prosek evropske zone je negde oko 91 ili 92 odsto", naglašava Mali.

"Rekordan broj zaposlenih u Srbiji"

Ministar Mali ističe da smo uspeli da sačuvamo stabilnost i da privreda i dalje raste.

"Jedna mala Srbija pokazuje ozbiljne ekonomske rezultate u doba ove krize koja nikada nije bila veća - od korone, energetske krize, konflikta u Ukrajini", navodi Mali.

Naglašava da trenutno u Srbiji imamo rekordan broj zaposlenih.

Profimedia
 

 

"Imamo 2.310.000 zaposlenih u Srbiji, ljudi koji plaćaju poreze i doprinose. U odnosu na broj stanovnika, nikada nismo imali toliki broj zaposlenih – 50,4 je stopa zaposlenosti. Stopa nezaposlenosti je 9,6 odsto – nikada manja. Pre deset godina, stopa nezaposlenosti bila je 25,9 odsto, svaki četvrti u Srbiji nije imao posao", naglašava Mali.

Ističe da se i ove godine očekuje rekordan iznos direktnih stranih investicija.

"Na pravi način se borimo protiv svih izazova i uvek nam je želja da podignemo, podržimo ili osnažimo životni standard građana Srbije kroz jednokratne pomoći, a sa druge strane kontinuirano radimo na povećanju plata i penzija", objašnjava Mali.

"Već u decembru prosečna plata od 840 evra"

Mali kaže da je preko 200.000 zaposlenih u javnom sektoru – prosvetari, medicinske sestre i tehničari i negovateljice u ustanovama socijalne zaštite, već dobilo prvi deo plate za septembar uvećan za 5,5 odsto, dok su plate u celom javnom sektoru povećane za 12,5 odsto 1. januara ove godine.

"Svima njima, a i ostalima u javnom sektoru sledi još jedno povećanje od prvog januara od najmanje 10 odsto. Kada pogledate ta povećanja, to je preko 30 odsto povećanje plata u javnom sektoru samo za ovu godinu, što je daleko iznad nivoa inflacije", napominje Mali.

Profimedia
 

 

Najavljuje da ćemo već u decembru imati prosečnu platu od 840 evra u Srbiji i podseća da je pre 10 godina prosečna plata bila 331 evro.

"Mi smo potpuno u dinamici da do kraja 2025. prosečna plata u Srbiji bude preko 1.000 evra, a prosečna penzija da bude 430 do 450 evra", ističe Mali.

"Od prvog januara prosečna penzija 390 evra"

Osim 20.000 dinara jednokratne pomoći za penzionere krajem novembra i početkom decembra, ministar Mali ističe da se prvog oktobra ide sa vanrednom indeksacijom penzija, što znači da se penzije povećavaju za još 5,5 odsto.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

 

"Dodatno na to, mi ćemo od prvog januara povećati penzije za još 14,8 odsto. Kada pogledate prošlu i ovu godinu, desilo se ono što se nikada u istoriji nije desilo. Neverovatnu smo stvar uspeli da uradimo. Nama su ukupno penzije porasle i porašće zajedno sa ovim povećanjem 56,1 odsto", ističe Mali.

Najavljuje da će već od prvog januara naredne godine prosečna penzija u Srbiji iznositi 390 evra i podseća da je pre 10 godina bila svega 201 evro.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike