Ministar potvrdio: Sutra "leže" uvećana zarada, evo ko prvi dobija veću platu

18.09.2023

15:42

0

Autor: I.K.

Rebalansom budžeta predviđeno je da od septembra budu uvećane plate 208.819 zaposlenih u prosveti, zdravstvu i socijalnoj zaštiti

Ministar potvrdio: Sutra "leže" uvećana zarada, evo ko prvi dobija veću platu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Medicinski i stomatološki tehničari u zdravstvenim ustanovama Srbije sutra će dobiti prvi deo uvećane zarade za 5,5 odsto, ranije najavljene i omogućene nedavno usvojenim rebalansom budžeta Republike Srbije za 2023. godinu, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali

„Po ustaljenoj dinamici isplata zarada, oni su prva grupa zaposlenih kojima će leći veća primanja, kao što smo najavili i obećali. A, potom slede i svi ostali, njih oko 209.000 u prosveti, zdravstvu i socijalnoj zaštiti“, rekao je Mali.

On je dodao da su na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojeni upravo predlozi zaključaka o izmenama i dopunama zaključaka o utvrđivanju osnovica za obračun i isplatu plata, počev od plata za septembar 2023. godine, kojim se ta osnovica uvećava za 5,5 odsto.

Kako je istakao, rebalansom budžeta predviđeno je da od septembra budu uvećane plate 208.819 zaposlenih u prosveti, zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

"Time nastavljamo politiku očuvanja standarda građana Srbije u uslovima kada svetska kriza i inflacija utiču na svakodnevni život. Protiv ovih efekata borimo se povećanjem plata iznad nivoa inflacije, pružanjem pomoći našim građanima kojima je ona neophodna i nastavkom ekonomskih reformi koje će održati sve naše dosadašnje ekonomske uspehe“, rekao je Mali.

On je dodao da u oktobru i penzionere očekuje povećanje penzija od 5,5 odsto, te da će svima njima, dodatno i ostatku javnog sektora, plate i penzije biti uvećane i u januaru 2024. godine.

„Sa sprovedenim i planiranim povećanjima plata i penzija i očekivanim usporavanjem inflacije do kraja godine verujem da ćemo uspeti da se izborimo sa negativnim efektima tržišnih poremećaja. Sve radimo da građani u što manjoj meri osete ove posledice i verujem da uspevamo u tome“, zaključio je potpredsednik Vlade.

Reč je o 143.862 zaposlenih u prosveti od kojih će oni zaposleni u osnovim i srednjim školama dobiti uvećane zarade 6. oktobra, njih 1.514 zaposlenih u učeničkom standardu i još 2.416 u studentskom standardu dobiće prva uvećana primanja 13. oktobra, 59.128 medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenim ustanovama i još 1.165 u drugim ustanovama kao što su Zavod za sport, ustanove za izvršenje krivičnih sankcija i druge, 16. oktobra, odnosno 10. oktobra, i 1.664 negovateljica i medicinskih sestara u socijalnoj zaštiti, takođe 10. oktobra. 

Vlada Srbije usvojila je, kao što je naveo i ministar, na današnjoj sednici Zaključak o izmenama i dopunama zaključaka o utvrđivanju osnovica za obračun i isplatu plata, počev od plate za septembar 2023. kojim se ta osnovica yvećava za 5,5 odsto zaposlenima u više oblasti, sektora i ustanova. Ovo povećanje plata, u oblasti prosvete, dobiće zaposleni u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, kao i u učeničkom standardu i studentskom standardu.

Kako su istakli u Vladi, od septembra uvećane plate dobiće i zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti: medicinske sestre i tehničari u zdravstvenim i drugim ustanovama - Zavodu za sport, ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, zatim negovateljice i medicinske sestre u socijalnoj zaštiti. Ovaj zaključak donet je kako bi se sprovele odredbe nedavno usvojenog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike