„Sve je spremno“: Građani se od sutra prijavljuju za priključak na struju i vodu

14.09.2023

10:14

0

Autor: 24sedam

Rok za prijave građana koji imaju nelegalne objekte za priključenje na komunalnu infrastrukturu" počinje sutra i trajaće mesec dana

„Sve je spremno“: Građani se od sutra prijavljuju za priključak na struju i vodu
Ilustracija - Copyright Pixabay

Prijavljivanje privatnih stambenih objekata građana na komunalnu infrastrukturnu mrežu a koji su izgrađeni bez građevinske dozvole, počinje sutra i trajaće do 15. oktobra. Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Ranko Šekularac kaže da je sve spremno i da je taj rok sasvim dovoljan da građani ispune sve predviđene uslove.

- Mi već intenzivno nekoliko nedelja pripremamo čelnike opština kako bi spremno dočekali sutrašnji dan, kada krećemo sa prijavom svih sugrađana koji nisu imali priključke na struju i druge komunalne priključke - rekao je Šekularac za RTS.

Obrazložio je da građani, uz zahtev za priključenje, treba da prilože očitanu ličnu kartu i geodetski snimak, te da su osim toga potrebni i neki drugi dokumenti koji će dokazati vlasništvo građana i njihovo pravo na nekretnini.

To, naveo je, može biti kupoprodajni ugovor, ugovor o zajedničkoj gradnji i investiciji ili ugovor o nasledstvu.

- Kako bi u najširem smislu svima dali mogućnost da se priključe, Uredbom koju je donela Vlada Srbije omogućeno je da uz navedene akte može koristiti i overena izjava lica da pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću garantuje da je objekat njegov, da u celosti izgrađen ili kupljen od investitora - rekao je Šekularac koji je zadužen za Sektor za građevinske poslove, sprovođenje objedinjene procedure i ozakonjenje.

Prema Uredbi, dva su preduslova koje građani moraju da ispune da bi bili priključeni - pravni i tehnički.

- Nakon utvrđivanja pravnih uslova nadležni opštinski organ komunicira sa nadležnim komunalnim preduzećem gde oni proveravaju ispunjenost tehničkih uslova. Nakon toga, a najkasnije u roku od 15 dana nakon završetka ove kampanje koja će trajati mesec dana, mi smo dužni da obavestimo podnosioce zahteva o ishodu zahteva, da li može ili ne može da se priključi odnosno da li ispunjava uslove ili ne - rekao je Šekularac.

Naveo je da je rok od mesec dana, koliko će trajati podnošenje prijava, sasvim dovoljan da bi se ispunili svi predviđeni uslovi, te ukazao da je ovaj postupak odvojen od postupka ozakonjenja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike