Evo kako se prijaviti za priključak na struju, vodu i gas: Prijava od danas

15.09.2023

07:30

1

Autor: G.M.Š.

Detaljno uputstvo za sve one koji žele da dobiju priključak za vodu, struju, kanalizacijusu za kuću i stan koji je izgrađen bez građevinske dozvole

Evo kako se prijaviti za priključak na struju, vodu i gas: Prijava od danas
Nelegalna gradnja - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Ministarstvo građevinarstva objavilo je danas početak prijavljivanja građana koji žele da svoj objekat koji je izgrađen bez dozvola ali je u postupku legalizacije, prijave radi dobijanja priključka na komunalne mreže.

Na poziv za "prijavu na struju", koji traje od 15. septembra do 15. oktobra, možete se prijaviti ako ste vlasnik porodičnog stambenog objekta ili stana koji je izgradnjom, odnosno kupovinom trajno rešavao svoje stambeno pitanje, objavilo je Ministartvo u svom priručniku.

Prijava se vrši u lokalnoj opštini a nakon što se proveri pravna valjanost zahteva i tehničke mogućnosti za prijem u komunaln mrežu Elektrobistribucije, Vodovoda i kakanlizacije, gasne mreže... građani će moći da dobiju priključak.  

Priključenje je moguće samo za jedan objekat, odnosno jedan stan istog vlasnika koji se koristi za stanovanje, upozoravaju iz Ministarstva. Privredni objekti se ne mogu prijavljivati za priključak.

Kako do „privremenog priključka“?

Zahtev se podnosi službi za ozakonjenje opštine ili grada na čijoj se teritoriji nalazi objekat. Za zgrade zahtev obavezno sadrži i zahtev za priključenje zajedničkih delova zgrade (liftovi, osvetljenje, podstanice itd.) na distributivni sistem električne energije.

Opštinari su spremni

 Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Ranko Šekularac rekao je juče da je sve spremno i da je dati rok sasvim dovoljan da građani ispune sve predviđene uslove.

- Mi već intenzivno nekoliko nedelja pripremamo čelnike opština kako bi spremno dočekali 15. septembar, kada krećemo sa prijavom svih sugrađana koji nisu imali priključke na struju i druge komunalne priključke - rekao je Šekularac za RTS.

U slučaju da nije formirana stambena zajednica, zahteve podnose vlasnici stanova.

Vlasnik može podneti zahtev za privremeno priključenje na sve infrastrukturne mreže  (elektro-energetsku mrežu, vodovod, gas, kanalizaciju…) ili na pojedinačnu infrastrukturnu mrežu.

Za vlasnike stanova zahtev za privremeno priključenje podnosi stambena zajednica. Pored toga, dostavljaju se i zahtevi vlasnika stanova, sa dokazima propisanim uredbom, za svaki pojedinačni stan.

Šta je potrebno od dokumenata vlasnika?

Za prijavu na javni poziv vlasniku kuće ili stana potrebna je očitana lična karta (fotokopije u slučaju da je lična karta bez čipa) vlasnika i članova njegovog domaćinstva i geodetski snimak objekta.

Potrebno je dostaviti i jedan od dokaza vlasništva nad nekretninom:

  • Ugovor o kupovini ili izgradnji stana, odnosno porodične stambene zgrade;
  • Ugovor o kupovini objekta u izgradnji
  • Ugovor o suinvestiranju prilikom izgradnje objekta
  • Ugovor o zajedničkoj izgradnji
  • Ugovor o poklonu
  • Ugovor sa stambenom zajednicom o pretvaranju zajedničkih prostorija u stan ili o nadziđivanju
  • Pravnosnažno rešenje o nasleđivanju
  • Ugovor o dugoročnom stambenom kreditu za kupovinu nepokretnosti ili nepokretnosti u izgradnji
  • Pravosnažna sudska presuda
  • Druga isprava ili odluka nadležnog organa kojom se dokazuje pravo svojine na nepokretnosti.
Screenshot: Ministarstvo građevine
Iz Uputstva Ministarstva građevine

 

Za objekte izgrađene bez građevinske dozvole dostavlja se:

  • Dokaz da je pokrenut postupak ozakonjenja
  • Overena izjava (ili drugi dokaz) da je objekat izgrađen i da se koristi za stanovanje – u slučaju da nije pokrenut postupak ozakonjenja.

Vlasnik koji je kupovinom stana trajno rešavao svoje stambeno pitanje dostavlja:

  • Ugovor o kupovini objekta, overen u formi propisanoj u vreme zaključenja ugovora;
  • Izjavu da on i članovi porodičnog domaćinstva nemaju drugi objekat za stanovanje.

Vlasnik koji nema prebivalište u objektu koji je predmet priključenja dostavlja izjavu da će se odmah po privremenom priključenju, sa članovima porodičnog domaćinstva, useliti u objekat.

Iz Ministarstva upozoravaju da sve izjave vlasnik dostavlja u formi propisanoj zakonom pod krivičnom i materijalnom odgovornošću!

Šta posle prijave: Koje su obaveze Opštine, Grada, Ministarstva

Nadležni organ dužan je da u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva izda
obaveštenje o ispunjenosti uslova za privremeno priključenje.

Ako nadležni organ utvrdi da nisu ispunjeni pravni uslovi propisani ovom
uredbom, o tome obaveštava vlasnika, odnosno stambenu zajednicu.

Ako postoje uslovi za privremeno priključenje nadležni organ o tome obaveštava privredno društvo (komunalno preduzeće).

Tehnički uslovi za priključenje

Privredno društvo (komunalno preduzeće) dužno je da odmah po prijemu obaveštenja od opštine/grada započne postupak utvrđivanja tehničkih uslova za privremeno priključenje.

U slučaju da nisu ispunjeni tehnički uslovi privredno društvo (komunalno preduzeće)  obaveštava vlasnika objekta i opštinu/grad.

Po utvrđivanju ispunjenosti tehničkih uslova, privredno društvo (komunalno preduzeće) donosi akt o odobrenju za privremeno priključenje, određuje naknadu za priključak, vrši izgradnju priključka i priključuje objekat na distributivnu mrežu.

Privremeno priključenje traje do konačnog utvrđivanja pravnog statusa objekta, a iz Ministarstva upozoravaju da to što je neko dobio priključak ne znači da će njego objekat sigurno biti i legalizovan (ako ne ispunjava sve potrebne zakonske i tehničke uslove za to).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike