Mali o rebalansu: Novčana pomoć za majke i decu, kapitalni projekti, standard…

05.09.2023

11:52

0

Autor: 24sedam

Ministar finansija Siniša Mali na Instagramu obrazložio zašto se radi rebalans budžeta za 2023. godinu

Mali o rebalansu: Novčana pomoć za majke i decu, kapitalni projekti, standard…
Ana Brnabić i Siniša Mali - Copyright Printscreen/RTS 2

Ministar finansija Siniša Mali oglasio se na društvenoj mreži, odgovarajući na kritike iz opozicije povodom rebalansa budžeta za 2023. godinu i najava da će bit blokiran rad Skupštine.

- Oni koji su Srbiju blokirali decenijama, danas su najavili i blokadu rada Skupštine na kojoj će se raspravljati o povećanju plata, penzija, pomoći majkama, većim izdavanjima za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu. Oni ne žele da penzioneri dobiju veće penzije, ne žele da majke i deca dobiju jednokratnu pomoć države, ne žele da zaposleni u prosveti i medicinske sestre dobiju veće plate. To je njihova politika. Ipak, mi ne odustajemo od borbe za bolju Srbiju. Pripremamo se za sednicu Parlamenta sa ozbiljnošću kakvu taj posao zahteva. Mi ćemo raditi za naše građane, oni neka blokiraju. Neka svako radi svoj posao, ali neka naši građani, na kraju, dobiju ono što zaslužuju! Živela Srbija, nema stajanja! - napisao je ministar.

Vlada Srbije usvojila je na sednici u subotu Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2023. godinu, kojim je predviđeno da ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijarde dinara i veći su nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom za 60,6 milijardi dinara.

Predviđen je fiskalni deficit budžeta Republike od 227,5 milijardi dinara, što je 2,8 odsto BDP-a. Inicijalno je projektovano 3,3 odsto, odnosno 264 milijarde dinara, tako da je postignut bolji rezultat od planiranog, saopšteno je iz Vlade.

Novac predviđen za potrošnju, povećan sa 2.107,4 na na 2.131,5 milijardi dinara, odnosno na 18,2 milijarde evra.

Kako je saopšteno, rebalansom budžeta obezbediće se sredstva za nove kapitalne projekte i investicije i to dodatnih 23 milijarde dinara. Ova izdvajanja su povećana sa 427,2 milijarde, na 452,3 milijarde dinara, što je 5,6 odsto BDP.

Deo sredstava biće namenjen i za dodatne subvencije u poljoprivredi, kao i za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu.

Suficit u polovni 2023. - 38 milijardi dinara

U periodu januar - jul ostvaren je suficit republičkog budžeta u iznosu od 37,6 milijardi dinara, što je bolje od budžetskog plana za 123,6 milijardi dinara, s obzirom da je planiran deficit u iznosu od 86 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Prihodi su ostvareni u iznosu od 1.089 milijardi dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 1.051,4 milijardi.

Na nivou sektora države u periodu januar - jul je ostvaren fiskalni suficit u iznosu od 58,6 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 151,4 milijardi dinara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike