Vlada utvrdila rebalans budžeta: Planirano da se potroši 206 miliona evra više

02.09.2023

15:36

0

Skupština bi trebalo da usvoji novi budžet za 2023. godinu sa za 60,6 milijardi dinara većim prihodima a manjim deficitom

Vlada utvrdila rebalans budžeta: Planirano da se potroši 206 miliona evra više
Ilustracija - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2023. godinu, kojim je predviđeno da ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijarde dinara i veći su nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom za 60,6 milijardi dinara, javlja Tanjug.

Navodi se da je predviđen fiskalni deficit budžeta Republike Srbije iznosi 227,5 milijardi dinara, što je 2,8 odsto BDP-a. Inicijalno je projektovano 3,3 odsto, odnosno 264 milijarde dinara, tako da je postignut bolji rezultat od planiranog, saopšteno je iz Vlade.

Na sajtu Vlade u ovom trenutku nema odluke o budžetu sa detaljima ali to bi značilo da je budžet, odnosno novac predviđen za potrošnju, povećan sa 2.107,4 na na 2.131,5 milijardi dinara, odnosno na 18,2 milijarde evra.

Kako je saopšteno, rebalansom budžeta obezbediće se sredstva za nove kapitalne projekte i investicije i to dodatnih 23 milijarde dinara.

Ova izdvajanja su povećana sa 427,2 milijarde, na 452,3 milijarde dinara, što je 5,6 odsto BDP.
To znači novac za obilaznicu oko Kragujevca, početak izgradnje neophodne infrastrukture za specijalizovanu izložbu EXPO, tunel u centru Beograda Karađorđeva - Bulevar despota Stefana, radove na izgradnji beogradskog metroa i Fruškogorski koridor.

Deo sredstava biće namenjen i za dodatne subvencije u poljoprivredi, kao i za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu.

„Rebalans budžeta za 2023. godinu je nastavak politike daljeg ekonomskog osnaživanja Srbije, podrške građanima i privredi, nastavak prevazilaženja efekata svetske krize sa što manjim posledicama po Srbiju. To znači da prioritet ostaje poboljšanje životnog standarda građana, jačanje privrede uz fokus na pomoć poljoprivrednicima i nastavak velikog investicionog talasa koji je započet, odnosno, realizacija najvećih kapitalnih projekata u oblasti infrastrukture, saobraćaja, zdravstva i sporta“, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Siniša Mali: Nastavak podrške građanima i privredi

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je da je ovaj rebalans budžeta nastavak politike daljeg ekonomskog osnaživanja naše zemlje, podrške građanima i privredi, nastavak prevazilaženja efekata svetske krize, sa što manjim posledicama po Srbiju.

- Nastavljamo borbu za jaku i snažnu zemlju, za stabilnu ekonomiju, nove kapitalne investicije, nove investitore, dodatna radna mesta, bolji i kvalitetniji život građana Srbije - poručio je on.

Kako je rekao, to znači da prioritet ostaje poboljšanje životnog standarda građana, jačanje privrede uz fokus na pomoć poljoprivrednicima i nastavak velikog investicionog talasa koji smo započeli, odnosno, realizacija najvećih kapitalnih projekata u oblasti infrastrukture, saobraćaja, zdravstva, sporta.

Kao prilog tome, Mali je istakao da je od januara do avgusta ostvaren suficit republičkog budžeta u iznosu od 31,5 milijardi dinara, što je bolje od plana za čak 142,1 milijardu dinara, s obzirom na to da je planirani deficit, u ovom periodu, iznosio 110,6 milijardi dinara.

Printscreen/RTS
Ministar finansija Siniša Mali

 

- Rebalans budžeta radimo pre svega zbog boljih rezultata, dakle imamo jedan pozitivan rebalans, i to zahvaljujući boljoj naplati prihoda u iznosu od čak 60,6 milijardi. Ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijardi dinara - istakao je ministar finansija.

On je dodao i da je deficit budžeta manji nego što je bilo planirano, a što je dobra vest za građane i privredu.

Rebalansom budžeta, kako je rekao, biće omogućeno povećanje plata za 5,5 odsto za zaposlene u prosveti, za negovateljice u ustanovama socijalne zaštite i za medicinske sestre i tehničare. Od 1. oktobra biće povećane i penzije, takođe za 5,5%. On je dodao da zatim od 1. januara sledi još jedno povećanje plata za sve zaposlene u javnom sektoru, od oko 10 odsto, i još jedno povećanje penzija od 14,8 odsto. Osim toga, u rebalansu budžeta se nalazi i pomoć za majke, odnosno decu do 16 godina, od po 10.000 dinara za svako dete.

- Osim ovih velikih izdvajanja za naše građane, koja će doprineti poboljšanju kvaliteta njihovog života, izdvojili smo i sredstva za nove kapitalne projekte i to dodatnih 23 milijarde dinara. Ova izdvajanja su povećana sa 427,2 milijarde na 452,3 milijardi dinara, dok su na nivou opšte države izdvajanje za kapitalne investicije povećana sa 545,5 milijardi na 584,6 milijardi, a što je čak 7,2 odsto BDP-a. To znači novac za obilaznicu oko Kragujevca, početak izgradnje neophodne infrastrukture za specijalizovanu izložbu EKSPO, tunel u centru Beograda Karađorđeva – Bulevar Despota Stefana, radove na izgradnji beogradskog metroa, Fruškogorski koridor... - istakao je Mali.

Deo sredstava, obrazložio je ministar, biće namenjen i za dodatne subvencije u poljoprivredi, kao što je i obećano, ali i za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu.

- Mi smo, i u izrazito teškim uslovima, uspeli da ostvarujemo rast BDP-a, da očuvamo zaposlenost i privrednu aktivnost i pokažemo da je država tu za privredu i građane - rekao je ministar.
On je zaključio da tome najbolje svedoči činjenica da smo uspeli da održimo javni dug pod kontrolom koji je sada na nivou od 50,9 odsto, da sačuvamo radna mesta i smanjujemo nezaposlenost do današnjih 9,6 odsto, uz rekordan priliv stranih direktnih investicija od 4,5 milijarde evra koliko očekujemo ove godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike