Najgora godina u istoriji za svetski turizam: Gubitak 935 milijardi dolara!

20.12.2020

09:06

0

Dostizanje prometa iz 2019. očekuje se tek za dve do četiri i više godina, ističu iz Svetske turističke organizacije

Najgora godina u istoriji za svetski turizam: Gubitak 935 milijardi dolara!
Copyright by Rudy and Peter Skitterians from Pixabay

Sa 72 odsto manje međunarodnih dolazaka u prvih 10 meseci i globalnim gubitkom od 935 milijardi dolara prihoda od izvoza, za svetski turizam je ovo najgora godina u istoriji, a dostizanje prometa iz 2019. očekuje se za dve do četiri i više godina, ističu iz Svetske turističke organizacije.

Međunarodni turistički dolasci pali su za 72 odsto u periodu januar-oktobar 2020, usled ograničenja putovanja, niskog nivoa poverenja potrošača i globalne borbe protiv kovid 19, što je sve zajedno doprinelo da ova godina bude upisana kao najgora u istoriji turizma.

Prema najnovijim podacima Svetske turističke organizacije (UNVTO), turističke destinacije su ugostile od januara do kraja oktobra 900 miliona manje stranih turista u odnosu na isti period 2019, što je rezultiralo gubitkom 935 milijardi dolara izvoznih prihoda tog sektora, za preko deset puta većim nego tokom globalne ekonomske krize 2009.

Pročitajte još

Generalni sekretar UNVTO Zurab Pololikašvili kaže da, iako vest o vakcini jača samopouzdanje putnika, još uvek predstoji dug put do oporavka.

– Stoga moramo da pojačamo napore u pogledu sigurnog otvaranja granica, podržavajući pri tome radna mesta i preduzeća u turizmu. Sve je jasnije da je turizam jedan od sektora koji je najviše pogođen ovom neviđenom krizom – dodao je on.

Na osnovu trenutnih pokazatelja, UNVTO očekuje da će ukupan pad međunarodnih dolazaka u čitavoj 2020. iznositi između 70 i 75 odsto, što će globalni turizam vratiti na nivo od pre 30 godina, uz milijardu dolazaka manje i gubitak izvoznih prihoda od 1,1 bilion dolara.

Ovaj ogroman pad turizma uzrokovan pandemijom mogao bi da rezultira gubitkom od dva biliona dolara u svetskom BDP, dodaje se u izveštaju.

Azijsko-pacifički region je pretrpeo najveće negativne efekte pandemije sa padom dolazaka stranih gostiju za 82 procenta tokom desetomesečnog perioda. Bliski istok je zabeležio pad međunarodnih dolazaka od 73 odsto, Afrika 69 procenata, a Evropa i Amerika od 68 odsto, navodi UNVTO.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: bankar.me

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike