Evropska komisija pokrenula investicioni paket: Stiže više od dve milijarde evra za Zapadni Balkan

30.06.2023

22:13

0

Projekti su pripremljeni u bliskoj saradnji sa partnerima na Zapadnom Balkanu i međunarodnim finansijskim institucijama kako bi se ubrzala evropska perspektiva regiona

Evropska komisija pokrenula investicioni paket: Stiže više od dve milijarde evra za Zapadni Balkan
Evropski savet - Copyright Profimedia

Evropska komisija pokrenula je danas novi finansijski paket za podršku 14 vodećih investicionih projekata u oblasti transporta, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru na Zapadnom Balkanu, u vrednosti od 2,1 milijardu evra.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske komisije, ovo je peti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan.

Projekti su pripremljeni u bliskoj saradnji sa partnerima na Zapadnom Balkanu i međunarodnim finansijskim institucijama kako bi se ubrzala evropska perspektiva regiona.

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji rekao je da se novim investicionim paketom šalje glasna i jasna poruka partnerima sa Zapadnog Balkana, a to je da je njihova budućnost u EU i da "ostvarujemo stabilan napredak" kako bismo prevazišli neravnomeran ekonomski razvoj.

- Ovi projekti će bolje povezati zemlje regiona međusobno i sa EU, pomoći u dekarbonizaciji njihovih ekonomija i pružiti podršku konkurentnosti privatnog sektora u regionu - rekao je Varhelji.

On je pozvao partnere sa Zapadnog Balkana i međunarodne finnsijske institucije da što pre pokrenu ove projekte kako bi građani i preduzeća u regiona mogli da imaju koristi od ovih investicija.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike