Za građane sa kreditima u evrima danas je važan dan: Šta će ECB odlučiti o kamatama?

27.07.2023

07:35

1

Autor: S. G.

Danas zaseda Evropska centralna banka kako bi odlučila da li će nastaviti da podiže kamatne stope

Za građane sa kreditima u evrima danas je važan dan: Šta će ECB odlučiti o kamatama?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Evropska centralna banka (ECB) je prošlog meseca, kao što se i očekivalo, podigla referentnu kamatu za 25 baznih poena na 3,5 odsto. Po svemu sudeći, sličan scenario očekuje se i na današnjem zasedanju ECB.

Odluke ECB važne su i za građane Srbije jer utiču na kamatne stope kredita indeksiranih u evrima. To znači da kada ECB podiže svoju referentnu kamatu indirektno povećava i kamate pa samim tim i rate kredita građana Srbije koji su zaduženi u evrima.

Lagardova bila jasna

Nažalost, većina analitičara očekuje dalji rast kamata ECB, što su i sami predstavnici ECB najavili na prethodnom zasedanju.

Naime, predsednica ECB, Kristin Lagard, rekla je tada da je 'veoma verovatno da će ECB nastaviti da povećava stope u julu'.

Iako je inflacija u evrozoni splasla pa je u junu iznosila 5,5 odsto, prenosi CNBC, što je najniži iznos od januara 2022. godine, ipak je bazna inflacija ostala tvrdoglavo visoka na 5,4 odsto.

Screenshot : ECB
Kristin Lagard, šefica ECB

Tržište ima više od 99 odsto šanse za dalji rast kamata ECB od 25 baznih poena nakon završetka sastanka o politici ECB-a u četvrtak (danas), prema podacima Refinitiva, prenosi CNBC.

Glavni ekonomista ECB Filip Lejn je prošlog meseca upozorio tržišta na smanjenje cena kamatnih stopa u naredne dve godine.

Tako će, smatraju analitičari, ključni fokus saopštenja ECB-a danas biti ono što Upravni savet naznači o budućem putu referentnih stopa, rekao je glavni evropski ekonomista BNP Paribas Pol Holingsvort.

Cilj - inflacija dva odsto

- Za razliku od juna, kada je predsednica Kristin Lagard rekla da je 'veoma verovatno da ćemo nastaviti da povećavamo stope u julu', ne očekujemo da će ona unapred obavezati Savet na još jedno povećanje na sastanku u septembru – rekao je Holingsvort.

Na svom poslednjem sastanku, Upravni savet je rekao da će njegove "buduće odluke obezbediti da se ključne kamatne stope ECB dovedu na nivoe koji su dovoljno restriktivni da bi se postigao blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj od dva odsto i da će se zadržati na tim nivoima koliko god je potrebno".

Pixabay
 

Sličnog stava su i domaći analitičari koji smatraju da će kamate nastaviti da rastu.

- Očekivano, kamate nastavljaju svoj rast usled recesivne monetarne politike Evropske centralne banke. ECB takvom politikom pokušava da kontroliše intenzivnu inflaciju nastalu nakon ekonomsko-političke krize prošle godine. Posledično, cena novca raste i samim tim i cena kredita, pa posebno korisnici stambenih kredita mogu očekivati dalje povećanje mesečnih otplatnih rata – kaže za 24sedam bankar i konsultant Toma Ćukić.

Ipak, on dodaje da ovakav kontinuiran trend rasta nije dugoročno održiv, pa je "realno očekivati da ECB u narednom periodu prilagodi svoju politiku kamatnih stopa“.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike