Da li nam je gorivo danas poskupelo? Evo odgovora!

14.07.2023

09:40

0

Autor: 24sedam

Poznate su nove cene naftnih derivata u maloprodaji u Srbiji

Da li nam je gorivo danas poskupelo? Evo odgovora!
Cene naftnih derivata za ovu nedelju - Copyright Profimedia

Za razliku od pretprošle nedelje, kada smo imali blagi skok cene nafte na svetskim berzama, ove sedmice je ona malo više poskupela. Tako se nafta brent na Londonskoj berzi popela na više od 80 dolara za barel, a američka WTI na oko 76 dolara.

Slično je i sa dizelom na tržištu Mediterana, koji je sada na oko 764 dolara za tonu, odnosno oko devet odsto više nego sredinom juna.

Novi cenovnik

Prema podacima portala oilprice.com, koji u realnom vremenu prati cene nafte, jutros je brent koštao 81,2 dolara, a WTI 76,7 dolara po barelu.

U odnosu na takvo kretanje vrednosti "crnog zlata", za očekivati je i da će se cene goriva na pumpama u Srbiji povećati. To se ovog petka na 'preseku stanja' i dogodilo, pa ćemo narednih sedam dana benzin BMB95 plaćati maksimalno 178 dinara, a evrodizel 186 dinara za litar. 

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Kontrolisana cena goriva u Srbiji

 

Podsetimo, prošlog petka je nova cena benzina BMB95 iznosila 176 dinara, a evrodizela 183 za litar. Tako je dizel skuplji za tri, a benzin za dva dinara.

Inače, u Srbiji su maloprodajne cene na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca, pa je tako i sada prolongirana do kraja jula.

Način formiranja cene

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike