Dolar na nizbrdici: Pad na azijskim tržištima kakav nije viđen u poslednjih godinu dana

13.07.2023

18:21

0

Autor: Lj. S.

Evro je u četvrtak u Aziji dostigao novi maksimum od 1,1148 dolara

Dolar na nizbrdici: Pad na azijskim tržištima kakav nije viđen u poslednjih godinu dana
Ilustracija - Copyright Profimedia

Dolar je u četvrtak je u Aziji gurnut još niže, pošto su trgovci prihvatili iznenađujuće sporu američku inflaciju kao signal da će porast kamatnih stopa u SAD biti završen do kraja meseca, piše Rojters.

Dolar je pao zbog očekivanja da će ključni izveštaj o inflaciji pokazati usporavanje rasta cena u SAD, što dovodi u pitanje dalje povećanje kamatne stope. Američka valuta je konstantno gubila na vrednosti u poslednjih oko šest nedelja, ali je u sredu imala najgoru sesiju u poslednjih pet meseci - pao je za više od 1% u odnosu na evro na najniži nivo u poslednjih više od godinu dana - pošto je usporavanje inflacije u SAD dalo poverenje prodavcima dolara.

Evro je u četvrtak u Aziji dostigao novi maksimum od 1,1148 dolara, koji nije zabeležen u poslednjih 15 meseci, a jen je dostigao najviši nivo od sredine maja na 138,08 za dolar. Indeks američkog dolara je neznatno pao na 100,42, što je najniži nivo od aprila 2022.

Profimedia
 

Bazna inflacija u SAD je u junu iznosila 0,2% u odnosu na očekivanja tržišta od 0,3%.  Fjučersi na kamatne stope su pokazali da su tržišta u potpunosti uračunala povećanje stope Federalnih rezervi kasnije ovog meseca, ali očekivanja o daljim porastima se vraćaju.

- Mišljenje je da će FED vrlo verovatno podići kamatu krajem jula i da će to uraditi poslednji put - rekao je analitičar Imre Speizer.

Novozelandski dolar je porastao 0,5% na dvomesečni maksimum od 0,6332 dolara, a australijski dolar je porastao za 0,4% do tronedeljnog maksimuma na 0,6813 dolara.

Prekretnica na tržištima u razvoju

Promene u drugim valutama su bile manje, ali su ipak donele nove prekretnice, jer trgovci smatraju da će dolar još više opasti.

Švajcarski franak je dostigao najveću vrednost od 2015. na 0,8655 za dolar i 15-mesečni maksimum od 1,3019 dolara. Kineski juan ostao je blizu jednomesečnog maksimuma na 7,1675 za dolar, sputan slabim trgovinskim podacima koji su pokazali da izvoz opada najbržim tempom u poslednje tri godine.

Valute tržišta u razvoju su takođe ojačale širom Azije, predvođene malezijskim ringitom koji je skočio 1% i dostigao vrednost od 4,6 za dolar. Tajlandski bat je imao male dobitke dok su trgovci čekali da vide da li bi kandidat za premijera Pita Limjaroenrat mogao da ima većinu u parlamentu.

U Skandinaviji, gde inflacija izgleda stabilna, a centralni bankari predviđaju dalja povećanja kamatnih stopa, valute su dodatno povećale rast od četvrtka za švedske i norveške krune.

Jen je porastao za više od 4% u pet sesija, ali je pauziran u Aziji jer se fokus okrenuo na to da li bi Banka Japana (BOJ) uskoro mogla da promeni svoju politiku kontrole prinosa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike