Robotizacija Rusije: Moskva razvija civilne dronove

28.06.2023

21:27

0

Vlada već završava rad na izradi nacionalnog projekta za razvoj bespilotnih sistema

Robotizacija Rusije: Moskva razvija civilne dronove
Copyright Profimedia

Vlada Rusije odobrila je strategiju razvoja bespilotnih letelica do 2030. godine i za to vreme bi u zemlji trebalo da se pojavi nova grana privrede koja se odnosi na upotrebu civilnih dronova, saopštila je pres-služba kabineta vlade.

- Osnova za formiranje industrije može biti već postojeće iskustvo u korišćenju bespilotnih vazdušnih sistema. Oni se već koriste, na primer, za proveru stanja elektroenergetskih mreža. Upotreba dronova je smanjila vreme za takve inspekcije bar pet puta. Blagovremeno identifikovane štete su smanjile rizik od udesa na mrežama i do osam puta - navodi se u saopštenju koje prenose "RIA Novosti".

Profimedia
 

U dokumentu strategije postoji pet glavnih pravaca za razvoj industrije, a to su: stimulisanje potražnje za domaćim bespilotnim letelicama, razvoj i masovna proizvodnja tih sistema, stvaranje velikih proizvodnih centara za uvođenje novih tehnologija, razvoj infrastrukture i izgradnja aerodroma, helidroma i dronova i obuka kadrova, kao i fundamentalna i prospektivna istraživanja.

Autori strategije smatraju da će se u budućnosti pojaviti takav pravac kao što je "prevoz ljudi". To zahteva optimizaciju regulatornog okvira, povećanje zainteresovanosti inženjera i proizvođača za razvoj inovativnih tehnologija kao i spremnost društva za robotizaciju i perspektivnu aeromobilnost.

Osim toga, vlada već završava rad na izradi nacionalnog projekta za razvoj bespilotnih sistema.

To će postati glavni mehanizam upravljanja za sprovođenje odobrene strategije.

Profimedia
 

- Najveći potencijal za korišćenje dronova je u poljoprivredi, nadzoru u građevinarstvu, kreiranju i ažuriranju geoprostornih baza podataka i dopremanju robe u teško dostupna područja - dodala je pres-služba vlade.

Ukupan obim tržišta sistema bespilotnih letelica u Rusiji ove godine će premašiti 50 milijardi rubalja (oko 530 milina evra).

Prema rečima Vasilija Osmakova, prvog zamenika šefa Ministarstva industrije i trgovine, udeo domaćih dronova u Rusiji trebalo bi da poraste sa sadašnjih 22 odsto na 70 odsto do 2030. godine, a generalno, zemlja namerava da postigne tehnološki suverenitet u njihovoj proizvodnji. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike