I centralna banka Turske podigla referentnu kamatnu stopu

22.06.2023

14:35

0

Referentna kamata povećana je danas sa 8,5 na čak 15 odsto

I centralna banka Turske podigla referentnu kamatnu stopu
Turska lira - Copyright Pixabay

Centralna banka Turske (TCMB) podigla je danas referentnu kamatnu stopu sa 8,5 na čak 15 odsto.

Odbor za monetarnu politiku TCMB odlučio je da započne proces monetarnog pooštravanja kako bi se što pre uspostavio kurs smanjenja inflacije, navodi se na sajtu ove organizacije. U saopštenju se dodaje da noviji pokazatelji ukazuju na povećanje inflacije u Turskoj, a da je TCMB odlučna u nameri da je suzbije na željeni nivo od pet odsto.

- Monetarna politika će i dalje biti pooštravana koliko god to bude potrebno, postepeno i na vreme, dok ne budu postignuta značajna poboljšanja po pitanju inflacije - navodi TCMB.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan imenovao je 9. juna Hafize Gaje Erkan za novu guvernerku TCMB, što su mnogi protumačili kao signal da se Turska polako vraća tradicionalnoj monetarnoj politici i zatezanju ekonomije nakon nekoliko godina smanjivanja kamatnih stopa, preneo je Rojters.

Novi ministar finansija Turske je priznati stručnjak Mehmet Šimšek, koji je pristalica tradicionalne ekonomske politike, tako da se očekuje postepeno povećanje kamatnih stopa koje bi moglo da ponovo privuče strane investitore, navela je britanska agencija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike