Talas optimizma na Istanbulskoj berzi, oboren rekord

12.06.2023

13:09

0

Indeks istanbulske berze BIST 100 danas je u 12.00 porastao na 5725,9 poena, što predstavlja najveću vrednost koja je zabeležena u istoriji

Talas optimizma na Istanbulskoj berzi, oboren rekord
Copyright AP Photo/Ali Unal

Indeks berze u Istanbulu je na svom vrhuncu a tome je doprineo optimizam investitora nakon što je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan imenovao u petak Hafize Gaje Erkan za novu guvernerku centralne banke Turske (TCMB).

Prema agenciji Rojters, imenovanje Erkanove, koja je po struci finansijski inženjer, signal je da se Turska polako vraća tradicionalnoj monetarnoj politici i zatezanju ekonomije, nakon nekoliko godina smanjivanja kamatnih stopa i drastičnog pada turske lire.

Screenshot: Bloomberg
 

 

Uz guvernerku, izabran je i novi ministar finansija Turske, priznati stručnjak Mehmet Šimšek, koji je takođe pristalica tradicionalne ekonomske politike, tako da se očekuje postepeno povećanje kamatnih stopa koje bi moglo da ponovo privuče strane investitore.

Erdogan je prethodnih godina insistirao na obaranju referentne kamatne stope, sa 19 odsto na 8,5 odsto u 2021. godini, što je dovelo do ogromnog rasta inflacije u zemlji, podseća britanska agencija.

Inflacija je u Turskoj u maju pala na i dalje ogromnih 39,6 odsto, ali je to daleko manje od 85,5 odsto iz oktobra prošle godine.

Turska lira je samo u poslednjih godinu dana izgubila tridesetak odsto vrednosti, i sada se za 100 lira dobije 3,92 evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike