Pozajmljeno 80 miliona evra za naučno-tehnološke kampove

16.06.2023

10:46

0

Srbija se zadužila kod EBRD-a za razvoj tri naučno-tehnološka kampa

Pozajmljeno 80 miliona evra za naučno-tehnološke kampove
Ilustracija - Copyright Pixabay

Ugovorom koji je danas potpisan u Vladi Srbije, obezbeđeno je 80 miliona evra, od čega je 70 miliona evra namenjeno za dodatnu izgradnju naučno- tehnoloških parkova (NTP) a 10 miliona za BIO 4 kampus u Beogradu.

Ugovor o zajmu potpisali su ministar finansija Siniša Mali i direktor za region Zapadnog Balkana i kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Mateo Kolanđeli, a ugovor o projektu premijerka Ana Brnabić, Kolanđeli i direktori tri naučno-tehnološka parka, niškog Milan Ranđelović, čačanskog Mirko Pešić i kruševačkog Martina Manojlović.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je nakon potpisivanja ugovora rekla da se, kada je reč o NTP u Čačku i Nišu, radi o fazi dva, odnosno izgradnji drugih zgrada, dok bi se u Kruševcu gradila prva zgrada.

- Plan je da se posle potvrđivanja ugovora u Vladi Srbije i Skupštini Srbije objave tenderi za izvođenje radova i očekujemo da radovi počnu do kraja ove godine - rekla je ona.

Do kraja godine radovi bi trebalo da počnu i na izgradnji BIO 4 kampusa u Beogradu, za šta je današnjim ugovorom obezbeđeno 10 miliona evra, a ranijim sa Razvojnom bankom Saveta Evrope 200 miliona evra.

Brnabić je naglasila da bi ovim investicijama trebalo da se pomogne da mladi visoko obrazovani ljudi ostanu u svojim mestima i da IKT sektor, kao najbrže rastući u Srbiji, nastavi da se razvija.

Direktor za region Zapadnog Balkana i kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Mateo Kolanđeli istakao je da će ovi veoma ambiciozni projekti staviti Srbiju na mapu sveta kada je reč o biotehnologiji.

Naveo je da će ova banka finansirati i individualne startapove u Srbiji, što, kako je rekao, nije rađeno ni u jednoj drugoj zemlji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike