Bez pada rejtinga: Srbija ostala na korak do investicionog ranga

10.12.2022

08:37

0

Autor: 24sedam

U vreme svetske krize i recesije u Evropi i Americi Srbija je održala kreditni rejting

Bez pada rejtinga: Srbija ostala na korak do investicionog ranga
Ilustracija - Copyright Foto: Pixabay/ Gerd Altmann

Agencije za kreditni rejting „Standard end Purs“ (S&P) zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou „BB+“, što je na korak do dugo očekivanog investicionog ranga.

Održanje rejtinga u uslovima opšte nestabilnosti u svetu još jedna je potvrda dobrih rezultata Srbije u borbi s višedimenzionalnom globalnom krizom, saopštila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

- Našim merama i proaktivnim delovanjem, uz punu koordinaciju nosilaca ekonomskih politika u zemlјi, očuvali smo osnove rasta i u globalno nikad izazovnijim okolnostima. Time je očuvano i investiciono i potrošačko poverenje, koji su važan uslov dalјeg rasta naše privrede - istakla je guvernerka.

Agencija S&P zadržala je i stabilne izglede za povećanje rejtinga Srbije u narednom periodu. U izveštaju se posebno ističe kredibilan okvir makroekonomskih politika, adekvatan nivo deviznih rezervi, očuvanje umerenog nivoa javnog duga , kao i dobro kapitalizovan, profitabilan i likvidan bankarski sektor.

Ratni sukob u Ukrajini, kao i s njim povezano usporavanje ekonomske aktivnosti u Evropi, na Srbiju su imali ograničeni uticaj, konstatovano je. Srednjoročne perspektive rasta srpske privrede ostaju dobre, podržane modelom rasta domaće ekonomije koji je zasnovan na izvozno orijentisanim granama.

Što se tiče energetske situacije u Srbiji, agencija ističe da su rezerve gasa u skladištima dovolјne za celu zimu, kao i da je uvoz nafte diversifikovan, tj. da Srbija ima mogućnosti za uvoz ovog energenta iz više zemalјa.

Kao važan faktor opredelјenosti za nastavak strukturnih reformi agencija ističe i novi stendbaj aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom.

Fiskallni deficit će brzo pasti

U izveštaju se navodi i da će se fiskalni deficit, nakon privremenog povećanja usled globalne energetske krize na nivoe od tri do četiri odsto bruto domaćeg proizvoda, brzo vratiti na opadajuću putanju.

U uslovima snažnog rasta cena energenata na međunarodnom tržištu, povećao se i tekući deficit platnog bilansa, ali je zadržana njegova pokrivenost rekordnim prilivom stranih direktnih investicija.

Takođe, snažni prilivi stranih direktnih investicija iz prethodnih godina proširili su izvoznu bazu srpske privrede, što je pomoglo smanjenju eksternih rizika i rastu deviznih rezervi.

Što se tiče kretanja inflacije, u izveštaju se navodi da je Narodna banka Srbije povećanjem referentne kamatne stope sprečila dalјe širenje inflatornih pritisaka.

Takođe, agencija kao važne ističe i sinhronizovane mere Vlade koje su se odnosile na ograničenje cena osnovnih životnih namirnica. Usidrena inflaciona očekivanja, koja su rezultat kredibiliteta Narodne banke Srbije, uz smanjenje globalne cene energenata, među važnim su faktorima koji će opredeliti vraćanje inflacije u granice cilјa u 2024. godini, ističu iz srpske centralne banke.

- Donosili smo i sprovodili mere kako bi se efekti aktuelne krize na našu privredu i građane sveli na najmanju moguću meru. Bafere koje smo kreirali u prethodnom periodu koristili smo da amortizujemo negativne uticaje iz međunarodnog okruženja. Kao rezultat, devizne rezerve su na najvišem nivou, relativna stabilnost kursa dinara ni jednog momenta nije bila dovedena u pitanje, a naš bankarski sektor je stabilan i dobro kapitalizovan. Svi ti rezultati važan su stub odbrane od potresa, ali i deo uslova za dobijanje investicionog rejtinga, koji Srbija zaslužuje - zaklјučila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike