Inflacija nastavila pad, ali i dalje duplo veća nego u EU

08.06.2023

14:49

0

Prosečna inflacija je u aprilu u Srbiji bila 14,8 odsto, a u EU je prosek sedam odsto

Inflacija nastavila pad, ali i dalje duplo veća nego u EU
Ilustracija - Copyright Profimedia

Međugodišnja inflacija u Srbiji u martu i aprilu je bila veća nego u Evropskoj uniji, ali i manja nego u nekim zemljama članicama EU, navodi se u najnovijem broju biltena „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT) u izdanju Ekonomskog instituta i Privredne komore Srbije.

U publikaciji se navodi da je međugodišnji nivo rasta cena, prema evropskom konceptu harmonizovanog indeksa potrošačkih cena, u Srbiji u martu iznosio 15,5 odsto, a u aprilu je pao 14,8 procenata.

Screenshot: Eurostat
Inflacija u EU u aprilu 2023.

 

Istovremeno je u Evropskoj uniji martovska inflacija iznosila 8,3 odsto, a aprilska 8,1 procenat, a u evrozoni je sa 6,9 odsto porasla na sedam.

Najmanja aprilska inflacija je zabeležena u Luksembrugu - 2,7 odsto, i Belgiji - 3,3 odsto, a u našim najvećim trgovinskim partnerima Nemačkoj i Italiji je bila 7,6, odnosno 8,7 odsto.

Međutim, ne ide svima dobro sa inflacijom ni u EU. U martu su veću inflaciju od naše imale Estonija - 15,6 odsto, Češka - 16,5 procenata, Letonija - 17,2 odsto i Mađarska - 25,6 procenata, dok je u aprilu veća međugodišnja inflacija od one u Srbiji zabeležena u Letoniji, gde je iznosila 15 procenata, i u Mađarskoj - 24,5 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike