NBS odgovara: Šta ako imate danske, norveške ili švedske krune

02.06.2023

09:25

0

Srpske centralna banka prestala je da od banaka kupuje neke od skandinavskih valuta, tako da nije moguća prodaja ili zamena ni u menjačnicama

NBS odgovara: Šta ako imate danske, norveške ili švedske krune
Ilustracija - Copyright Profimedia

Zbog učestalih pitanja građana o mogućnosti zamene norveške, švedske i danske krune u formi efektivnog stranog novca za dinare na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije (NBS) je objavila da je ovim valutama dozvoljena trgovina na našem deviznom tržištu.

Međutim, da kada je reč o danskoj i norveškoj kruni, inostrane poslovne banke sa kojima na kupoprodaji stranog novca najčešće sarađuju naše banke, trenutno ne otkupljuju ove valute, zbog čega je smanjen interes domaćih banaka i menjača za njihovim otkupom.

Nakon obaveštenja poslovnih banaka iz inostranstva sa kojima NBS sarađuje u segmentu kupoprodaje efektivnog stranog novca da trenutno prestaju sa otkupom norveške krune od poslovnih i centralnih banaka, kao i zbog činjenice da Norveška centralna banka ne otkupljuje ovu valutu od banaka, NBS je prestala da do daljeg prima novčanice u ovoj valuti od banaka u Srbiji, o čemu su banke obaveštene.

Iz istih razloga je Narodna banka krajem 2022. godine prestala do daljeg i sa prijemom danskih kruna.

Švedska kruna još u igri

Kada je reč o švedskoj kruni, promet njome u formi efektivnog stranog novca i dalje se obavlja kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu.

NBS takođe još ima mogućnost za prodaju ove valute u formi efektivnog stranog novca bankama u inostranstvu ali postoje naznake da pojedine inostrane banke prestaju i sa otkupom ove valute u formi efektivnog stranog novca.

Iz NBS navode da su u kontaktu sa inostranim poslovnim i centralnim monetarnim vlastima relevantnih zemalja radi dobijanja detaljnijih informacija i smernica u vezi sa navedenim poslovima u narednom periodu.

Napominju da banke, ovlašćeni menjači i javni poštanski operatori slobodno donose odluku da li će trgovati nekom valutom sa liste valuta kojima je dozvoljena trgovina na deviznom tržištu Srbije, zavisno od njihovog interesa, poslovne politike i operativnih mogućnosti.

Dodaju da centralna banka pomno prati aktuelna dešavanja i da će u slučaju promene situacije na međunarodnom tržištu vezano za poslove kupoprodaje efektivnog stranog novca u navedenim valutama i eventualnog ponovnog omogućavanja otkupa danske i norveške krune, blagovremeno obavestiti banke o tome.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike