Kripto-hakeri pokrali više od tri milijarde dolara samo ove godine: Da li je ovo tržište bezbedno?

19.10.2022

05:35

0

Glavne mete napadača bile su centralizovane menjačnice

Kripto-hakeri pokrali više od tri milijarde dolara samo ove godine: Da li je ovo tržište bezbedno?
Ilustracija - Copyright Pixabay

Hakeri su ove godine pokrali više od tri milijarde dolara na kriptotržištu, a ovu količinu novca sakupili su kroz 125 napada. Glavne mete bile su centralizovane menjačnice, dok je u poslednje vreme sve veći naglasak i na decentralizovanim menjačnicama.

Statistiku koja se tiče hakerskih napada u kriptu podelio je Chainalysis.

Rekordna 2021. godina

Zanimljivo je da ovaj mesec prema broju hakerskih napada i njihovih aktivnosti prednjači. Iako smo tek na polovini meseca, dosad je u 11 različitih hakerskih napada s DeFi protokola ukradeno čak oko 718 miliona američkih dolara.

Četiri hakerska napada koja su se dogodila pre nedelju dana uključivala su Rabby Wallet, QANPlatform, Temple DAO i Mango Markets. Najveći od ova četiri bilo je hakovanje DeFi protokola Mango Markets baziranog na Solaninoj mreži, u kojem je ukradeno oko 115 miliona dolara, prenosi Bloomberg Adria.

Po svemu sudeći, 2022. preteći će prošlu godinu prema broju hakerskih napada, dok je rekordna bila 2021. godina s više od tri milijarde dolara štete.

Istorijski gledano, prvi i možda jedan od najznačajnijih kripto-hakerskih napada dogodio se 2011. godine.

Danas iznosi mnogo veći...

Radi se o Mt. Gox kripto-menjačnici čije je sedište bilo u Tokiju. U tom trenutku je imala oko 70 odsto ukupnog svetskog prometa kripto-valutama. Kada je berza hakovana, ukradeno je bitkoina u vrednosti od 8,75 miliona dolara.

Iako je berza obećala da će poboljšati svoje sigurnosne mehanizme, pretrpela je još jedan napad 2014. godine. Tog puta je napad bio mnogo veći. Ukradeno je gotovo 850.000 bitkoina (615 miliona dolara). Ako ove brojeve stavimo u današnje okvire, jasno će nam biti da su iznosi s današnjeg stanovišta mnogo veći.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike