Šta da radite ako imate rusku rublju: Evo da li je i gde možete zameniti za dinare

16.09.2022

17:45

0

Autor: S. G.

Da li na našem tržištu sve menjačnice primaju i konvertuju rublju

Šta da radite ako imate rusku rublju: Evo da li je i gde možete zameniti za dinare
menjacnica rublje - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/Pixabay

Za građane koji imaju rusku rublju i hteli bi da je promene u dinare nije baš lako da nađu menjačnicu koja će to obaviti.

Na to nam je ukazalo nekoliko čitalaca našeg portala koji su ove nedelje pokušali da zamene rublju u centru Beograda, ali im to nije uspelo. Odgovor na to da li je i gde moguće konvertovati rusku valutu u dinare, kao i u evre ili dolare, potražili smo u samim menjačnicama, ali i u Narodnoj banci Srbije.

Zavisi od banke...

Naime, kako smo saznali od menjača, od početka sukoba Rusije i Ukrajine dolazilo je sporadično do "zastoja“ u primanju rublji na našem tržištu, ali se situacija u poslednjih nekoliko nedelja promenila.

- Sve zavisi sa kojom bankom posluje menjačnica. Mi smo, evo, pre tri nedelje izbacili ponovo na našoj kursnoj listi i rusku rublju i bez problema je menjamo u dinare. Ali, nemate mnogo banaka koje to rade, dok je, recimo, jedna banka sve vreme radila konverziju ruske valute – rekli su za 24sedam u jednoj novobeogradskoj menjačnici.

U Narodnoj banci objašnjavaju da su menjački poslovi u Srbiji regulisani Zakonom o deviznom poslovanju i definisani kao poslovi kupovine od fizičkih  lica i prodaje tim licima efektivnog stranog novca i čekova koji glase na stranu valutu. Kako dodaju, članom 39. istog zakona  propisano je da menjačke poslove u Republici Srbiji mogu da obavljaju banke i rezident, privredni subjekt koji menjačke poslove obavlja na osnovu posebnog zakona kojim se uređuje njegova delatnost, kao i rezidenti, odnosno pravna lica i preduzetnici koji imaju ovlašćenje NBS za obavljanje menjačkih poslova, tj. ovlašćeni menjači.

Profimedia
 

- Odlukom o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu propisane su, između ostalog, vrste efektivnog stranog novca koje banke i ovlašćeni menjači mogu kupovati i prodavati na deviznom tržištu, među kojima se nalazi i ruska rublja – kažu za 24sedam u NBS.

Ipak, kako ističu, banke u skladu sa svojom poslovnom politikom donose odluku da li će da trguju određenom valutom sa liste valuta koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu Srbije, a ovlašćeni menjači takvu odluku donose i zavisno od ugovora o menjačkim poslovima koji imaju sa bankom.

To, u prevodu, znači da banke i ovlašćeni menjači na našem tržištu mogu, ali ne moraju, da obavljaju otkup i prodaju ruskih rublji za dinare.

Direktno - samo za dinare

Takođe, u NBS ističu i da svakog radnog dana objavljuju na svom veb sajtu tzv. Pregled podataka o minimalnom iznosu dinara koji banke plaćaju pri otkupu efektive, odnosno maksimalnom iznosu dinara koji banke naplaćuju pri prodaji efektive u kojem su dostupni podaci o bankama koje tog dana kupuju od fizičkih lica i prodaju fizičkim licima rusku rublju za dinare i podaci o minimalnim iznosima dinara koje banke plaćaju pri otkupu, odnosno maksimalnim iznosima dinara koje banke naplaćuju pri prodaji ove valute.

Profimedia
 

- Prema ovom pregledu, 15. septembra 2022. godine, četiri banke su navele podatke o minimalnom iznosu dinara koji plaćaju pri otkupu ruske rublje, odnosno o maksimalnom iznosu dinara koji naplaćuju pri prodaji ruske rublje, a to su Banka Inteza, API banka, Banka Poštanska štedionica i Naša AIK banka – naglasili su u NBS.

S druge strane, kada se radi o "zameni“ ruskih rublji za evro postupak je takav da je prvo potrebno konvertovati rusku valutu u dinare, pa onda u evre.

- Ukoliko se građanin, koji poseduje rusku rublju, obrati ovlašćenom menjaču radi "zamene“ ruskih rublji za evro, ovlašćeni menjač, koji na svojoj kursnoj listi ima kotiranu rusku rublju, može da kroz menjački posao, u jednoj transakciji otkupi rublje za dinare, a zatim u drugoj transakciji tom građaninu za dinare proda evre, američke dolare ili neku drugu stranu valutu koju ovlašćeni menjač kotira na svojoj kursnoj listi – navode u NBS.

Oni podsećaju da zamena jedne vrste efektivnog stranog novca (npr. ruske rublje) za drugu vrstu efektivnog stranog novca (npr. evro) ne predstavlja menjački posao.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike