Da li smo se izborili sa inflacijom i rastom kamata?

18.05.2023

07:35

0

Moguće je da će referentna kamata NBS biti još povećana, ali ako se ostvare projektovani podaci o kretanjima u narednom periodu, verujem da neće rasti, kaže viceguverner NBS

Da li smo se izborili sa inflacijom i rastom kamata?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Narodna banka Srbije je u martu i aprilu nastavila da povećava referentnu kamatnu stopu do nivoa od šest odsto, moguće je da će ona biti još povećana, ali ako se ostvare projektovani podaci o kretanjima u narednom periodu, verujem da neće biti potrebe za tim.

Ove vesti, koje pre svega raduju sve građane koji imaju kredite u domaćoj valuti, izneo je juče viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Željko Jović.

Rasle i kamate kod kredita u evrima

On je na predstavljanju majskog izveštaja o inflaciji naveo da je pooštravanje monetarnih uslova NBS u prethodnom periodu opredelilo dalji rast kamatnih stopa na međubankarskom tržištu novca i rast kamatnih stopa na kredite u dinarima.

- I kamatne stope na kredite u evro znaku na domaćem tržištu rasle su usled daljeg zaoštravanja finansijskih uslova u zoni evra. U skladu s tim, kreditna aktivnost prema nemonetarnom sektoru nastavila je da usporava međugodišnji rast na 3,7 odsto u martu, pri čemu je to usporavanje delom bilo posledica i dospeća kredita iz garantne šeme - rekao je on.

Podsetimo, Narodna banka Srbije je 11. maja, na sednici Izvršnog odbora, prvi put posle 13 meseci odlučila da ne povećava referentnu kamatnu stopu, te da je ostavi na nivou od šest odsto.

S obzirom na to da svako povećanje referentne kamatne stope NBS utiče na dalji rast kamata na sve kredite u dinarima, što za građane i privredu znači da krediti poskupljuju, odnosno da će mesečne rate kreditnog zaduženja biti veće, ovo su dobre vesti. Tome u prilog ide i jučerašnje objašnjenje viceguvernera.

Zašto su kamate veće?

Inače, svaki skok kamate centralne banke dovodi do rasta međubankarske kamate na dinare, belibora, a on je direktno povezan sa ukupnom kamatom na dinarske kredite. Takva promena odnosi se na sve dinarske kredite koji imaju varijabilnu, odnosno promenljivu kamatnu stopu. Dakle, kada se menja referentna kamata NBS, prati je i belibor, pa u slučaju njenog rasta i belibor raste, ali i obrnuto.

Kako je NBS zadržala referentnu kamatu na istom nivou, nećemo imati ni dalju promenu belibora, a tako ni kamata na dinarske kredite.

Ako se na to dodaju nove projekcije NBS koje je izneo viceguverner, a to je smirivanje inflacije, ne bi trebalo da brinemo.

Profimedia
 

- Podatak o aprilskoj međugodišnjoj inflaciji u Srbiji od 15,1 odsto potvrđuje da je vrhunac inflacije iza nas i da prethodno preduzete mere monetarne politike daju rezultate – naglasio je Jović.

On je rekao da će inflacija u narednim mesecima nastaviti da opada i da se očekuje da krajem godine bude na dvostruko nižem nivou nego što je bila tokom prvog tromesečja.

On je na predstavljanju majskog izveštaja o inflaciji koji je nedavno usvojio Izvršni odbor NBS rekao da se povratak inflacije u granice cilja od tri odsto (plus, minus, 1,5 odsto) očekuje sredinom 2024. godine.

Ekonomisti: To je samo predah

Ipak, ekonomski analitičari su oprezni. Kako je ranije izjavio za 24sedam Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, to što je NBS ostavila referentnu stopu na šest odsto, jeste dobra vest.

- Samo, treba je vrlo realno oceniti. To ne znači da neće biti korigovanja referentnih kamatnih stopa u budućem periodu. Ovu meru NBS vidim na dvostruki način. Prvo, čini mi se da je i američki Fed na isti način postupio, kao i Evropska centralna banka koja je takođe uzela neki predah. Slično je i NBS postupila – kaže Savić.

Kako dodaje, važnije od toga je pitanje šta to znači.

Profimedia
 

- Dakle, NBS je svesna da inflacija nije još uvek na silaznoj putanji. Ona jeste malo smanjena, posebno neke komponente inflacije. Na primer, inflacija vezana za hranu je u porastu. A mi smo jedna relativno siromašna zemlja u kojoj je cena hrane najvažnija, jer nam veliki deo prihoda ide na troškove hrane – naglašava Savić.

Prema njegovim rečima, ovakav potez NBS pre predstavlja predah.

- To je poruka koja treba da utiče povoljno pre svega na one ljude koji očekuju da će inflacija da raste. Naime, imamo dve komponente inflacije, onu realnu - na koju ne možemo da utičemo kada se, na primer, povećaju cene nafte, gasa... Ali ima nešto i u našoj glavi jer razmišljamo o tome šta će da bude... To su naša očekivanja od inflacije. Poruka NBS je, dakle, da se inflacija smiruje i da ljudi ne treba sada da očekuju da će ona dalje da raste. To je najvažnija poruka – zaključuje Savić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike