Korak do sloma: Americi ostalo još samo 88 milijardi dolara – mnogi već spominju bankrot!

14.05.2023

11:32

0

Autor: Lj. S.

Jedna od posledica sigurno će biti, barem kratkotrajno, eksplozija cene zaduživanja za državu

Korak do sloma: Americi ostalo još samo 88 milijardi dolara – mnogi već spominju bankrot!
Bela kuća - Copyright Pixabay

Sjedinjenim Američkim Državama preostalo je još samo 88 milijardi dolara, javljaju pojedini tamošnji mediji.

Americi je ostalo samo 88 milijardi dolara s kojima mogu da plaćaju račune do trenutka kada Kongres podigne limit zaduživanja postavljen trenutno na 31,4 hiljada milijardi američkih dolara. Ukoliko pak Kongres ne odobri dizanje limita zaduživanja najveća ekonomija sveta će bankrotirati s teško predvidivim posledicama na globalna tržišta kapitala, prenosi Jutarnji.

Jedna od posledica sigurno će biti, barem kratkotrajno, eksplozija cene zaduživanja za državu, kompanije i građane kao i, s obzirom na aktuelnu krizu poverenja u američki bankarski sistem, tzv. kreditni lom.

AP Photo/Andrew Harnik
 

Sukob između Demokrata i Republikanaca za sada je toliko nepopustljiv kako više ne bi bilo iznenađenje da šefica Trzora Dženet Jelen ne dobije autorizaciju Kongresa za probijanje limita zaduživanja. Vreme kao da prolazi sve brže.

Pre samo nedelju dana Trezor je još imao manevarski prostor za plaćanje računa širok 110 milijardi dolara, a do danas je on sužen na pomenutih 88 milijardi. Drugim rečima, Amerikancima je preostalo tek nešto od više četvrtine sredstava koje su oslobodili (333 milijardi) vanrednim merama kako bi mogli da nastave s plaćanjem računa.

Podaci US Debt Clock.org, koji u realnom vremenu prate finansijske podatke Sjedinjenih Država, otkrivaju kako je Amerika već premašila limit zaduživanja jer je američki nacionalni dug u ovom trenutku premašio 31,74 milijardi dolara.

Naime, Debt Clock procenjuje da Amerika plaća dospele obaveze, ali u stvarnosti Trezor kupuje vreme knjigovođstvom i odlaganjem plaćanja.

AP Photo/Matt Slocum
 

O tome koliko je situacija ozbiljna govori snažni rast američkih CDS-ova. CDS-ovi ili credit default swapovi su ugovori između prodavaca i kupca hartija od vrednosti prema kojem će prodavac isplatiti kupca u slučaju bankrota. U susštini, prodavac kroz CDS-ove osigurava kupca od rizika bankrota. Cena američkih CDS-ova od početka godine dramatično raste.

Šefica američkog Trezora Jelen objavila je pre nekoliko nedelja kako će Sjedinjene Države ostati bez novca za plaćanje računa 1. juna ukoliko se ne podigne limit zaduživanja.

Podatak da im je preostalo još samo 88 milijardi ukazuje kako sasvim sigurno američka administracija ne može izbegavati bankrot duže od tog roka. Jelen je više puta naglasila kako je prema njenom mišljenju jedina mogućnost da Kongres odobri dizanje limita, a predsednik Džo Bajden nije isključio ustavno-pravni manevar korišćenjem 14. amandmana za nastavak plaćanja bez autorizacije Kongresa, ali je isto tako rekao da još nije „stigao tamo“.

Zanemarivanja pravila o tome da Kongres mora odobriti dizanje limita zaduživanja najverovatnije bi se pretvorilo u noćnu moru za Belu kuću kako na političkoj sceni, tako i u sudnicama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike