Američka vlada pred „bankrotom“: Ponovo problem sa granicom duga

02.05.2023

09:20

0

Autor: 24sedam

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da bi vlada SAD-a mogla ostati bez novca do 1. juna ako Kongres ne suspenduje gornju granicu duga

Američka vlada pred „bankrotom“: Ponovo problem sa granicom duga
Džozef Bajden - Copyright AP Photo/Alex Brandon

Američki trezor ponovo nema novca za isplatu prinadležnosti jer se nalazi pred dosezanjem gornje granice javnog duga. Kada se do juna ta linija dotakne to bi značilo da vlada više nije u mogućnosti da pozajmi novac da bi mogla da plaća obaveze, prenosi BBC.

Jelen je u ponedeljak pozvala Kongres da reaguje „što je pre moguće“ kako bi rešila ograničenje od 31,4 triliona dolara. Predsednik Džo Bajden sazvao je sastanak lidera Kongresa o tom pitanju za 9. maj.

- Nakon pregleda nedavnih saveznih poreskih primanja, naša procena je da nećemo moći da nastavimo da ispunjavamo sve obaveze vlade do početka juna, a potencijalno i do 1. juna, ako

Kongres ne podigne ili suspenduje limit duga pre toga - napisala je Jelen u pismu predsedniku Predstavničkog doma Kevinu Mekartiju.

Jelen je istakla da čekanje do poslednjeg trenutka da se obustavi ili poveća limit duga može ozbiljno naštetiti poslovanju i poverenju potrošača, podići kratkoročno troškove zaduživanja za poreske obveznike i negativno uticati na kreditni rejting Sjedinjenih Država.

Gornja granica duga je gotovo redovan problem američke administracije i stalna prilika da se iznude ustupci i pritisne Vlada. Podizana, produžavana ili revidirana 78 puta od 1960. godine.

Pritisak na Bajdenove "velikodušne programe"

Predsednik SAD opozicioni republikanci u Predstavničkom domu zahtevaju drastično smanjenje potrošnje i poništavanje nekih Bajdenovih odluka, uključujući njegov program oprosta studentskih kredita i poreske kredite za zelenu energiju.

S druge strane, demokratski predsednik, koji insistira na podizanju limita bez uslova, prošle sedmice je istakao da se o tom pitanju „ne može pregovarati”.

Predsednik je, kako prenosi britanski medij, izložen sve većem pritisku poslovnih grupa da razgovaraju o predlozima republikanaca.

Prvi put u istoriji SAD bi došle u situaciju da ne mogu da otplate dug, što bi uzdrmalo globalna finansijska tržišta i srušilo poverenje u SAD kao globalnog poslovnog partnera.

Eksperti su upozorili da bi neizvršenje obaveza takođe moglo dovesti do recesije i rasta nezaposlenosti.

To bi takođe značilo da SAD ne bi mogle da pozajmljuju novac za isplatu plata vladinih službenika i vojnog osoblja, čekove socijalnog osiguranja ili za druge obaveze.

Ministarstvo finansija planira da poveća zaduživanje do kraja kvartala koji se završava u junu, u ukupnom iznosu od oko 726 milijardi dolara, oko 449 milijardi dolara više nego što je planirano ranije ove godine. Zvaničnici su rekli da je to delimično zbog nižih prihoda od poreza na dohodak od očekivanih, veće državne potrošnje i gotovinskog bilansa na početku kvartala koji je bio niži od očekivanog.

U zajedničkoj izjavi od ponedeljak, lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer i lider demokrata u Predstavničkog doma Hakim Džefris rekli su da SAD „nemaju luksuz da čekaju do 1. juna da donesu zakon kako bi izbegli neispunjavanje obaveza i sprečili katastrofalne posledice za ekonomiju i milione američkih porodica.

U drugom pismu poslatom članovima Kongresa u januaru, Jelen je navela da je Ministarstvo finansija počelo sa „vanrednim merama“ kako bi izbeglo bankrot vlade.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike