Za njih je Kredi Svis malo dete: Američka banka „izgubila“ 93 milijarde dolara

25.04.2023

10:16

0

Klijenti američke Prve republikanska banke (First Republic Bank) su u prvom kvartalu ove godine povukli čak 92,5 milijarde evra iz banke

Za njih je Kredi Svis malo dete: Američka banka „izgubila“ 93 milijarde dolara
First Republic Bank - Copyright Profimedia

Količina novca na računima Prve republikanske banke je od kraja decembra pala za više od 40 odsto, saopštili su predstavnici banke, prenosi BBC.

Prva republička banka planira da smanji troškove time što će otpustiti 20 do 25 odsto svojih zaposlenih, dodaje se u saopštenju.

U martu, kada je u SAD zatvoreno nekoliko banaka, klijenti su masovno počeli da povlače novac sa računa Prve republikanske, rekao je finansijski direktor ove banke Nil Holand, dodavši da je to "događaj bez presedana".

Ova vest dolazi dan nakon što je švajcarska banka Kredi Svis saopštila da su njeni klijenti u prvom kvartalu 2023. godine povukli 62,5 milijarde evra iz te banke.

Prošlog meseca je grupa velikih američkih banaka uložila 27,2 milijarde evra u Prvu republikansku, za koju se tada smatralo da joj preti krah.

Američki finansijski regulatori su tada rekli da je ovaj potez "više nego dobrodošao".

Banke koje su finansijski pomogle Prvoj republikanskoj, među kojima prednjače JP  Morgan i Sitigrup, su prošlog meseca saopštile rekli da ovaj potez odražava njihovo "poverenje" u tu instituciju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike