Izračunali smo koliko će iznositi penzije nakon povećanja!

21.04.2023

19:35

0

Autor: S. G.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je rast penzija od minimum 12 odsto ove godine

Izračunali smo koliko će iznositi penzije nakon povećanja!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je povećanje penzija za sve penzionere u Srbiji, i to do kraja ove godine.

Kako je istakao, najstariji građani mogu da očekuju rast penzija od minimum 12 odsto, a maksimum 15 odsto. Tako da najstariji građani, njih oko 1,65 miliona (1.650.539), mogu da očekuju nove, značajne povišice u ovoj godini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se nada povećanju između 14 i 15 odsto, minimalno 12 odsto.

- To je ogromno povećanje. Biće do kraja godine - naglasio je Vučić.

Podsetimo, penzije su poslednji put povećane u januaru ove godine i to za 12,1 odsto. Pre toga, povećanje smo imali u novembru 2022. godine, za oko devet odsto. Tako je sa ova dva povećanja prosečna penzija uvećana za oko 7.000 dinara.

Praktično, nakon prvog uvećanja iznosila je 33.742 dinara, a nakon drugog povećanja, koje je bilo u januaru, prosečna penzija je iznosila 37.813 dinara (prosek za februar ove godine).

Šta kaže računica

Nakon novog rasta penzija one će biti još veće. Portal 24sedam izračunao je kolika će biti primanja najstarijih građana u slučaju minimalnog rasta od 12 odsto, kao i maksimalnog povećanja penzija od 15 odsto.

Tako će prosečna penzija, koja sada iznosi 37.813 dinara, u slučaju povećanja od 12 odsto biti veća za 4.538 dinara i iznosiće 42.351 dinar.

U slučaju većeg povećanja, od 15 odsto, prosečna penzija biće veća za 5.672 dinara i dostići će 43.485 dinara.

Profimedia/Pixabay
 

Prosečna starosna penzija zaposlenih, što je i najveća kategorija u kojoj je oko 898.000 penzionera, prema podacima Fonda PIO za februar, iznosila je 43.716 dinara. Ovaj iznos će nakon povećanja od 12 odsto dostići 48.962 dinara, a u slučaju rasta od 15 odsto iznosiće 50.273 dinara.

Za poljoprivrednike koji su ostvarili starosnu penziju, i čija prosečna primanja iznose 16.885 dinara, rast od 12 odsto povećaće njihovu penziju na 18.911 dinara. Ako rast bude 15 odsto, onda će im penzije dostići 19.418 dinara.

I kartice sa popustom za najstarije

Inače, najstariji sugrađani imaju mogućnost da dobiju tzv. penzionerske kartice, koje će im omogućiti da kupuju po povoljnijim cenama i da dobijaju jeftinije usluge. Kako je nedavno izjavio ministar finansija Siniša Mali, više od pola miliona građana koji su u penziji prijavilo se za ove kartice.

Profimedia
 

- Zahvaljujući ovim karticama korisnici penzija će od 1. oktobra moći da kupuju po povoljnijim cenama i da dobijaju jeftinije usluge, kod kompanija koje pokažu društvenu odgovornost i priključe se ovoj važnoj akciji. Istovremeno, prilikom svake kupovine uz korišćenje penzionerske kartice, dodeljivaće se bodovi koji će kasnije moći da se iskoriste za ostvarivanje dodatnih pogodnosti – naveo je ministar.

On je podsetio da se zahtev za izdavanje penzionerske kartice može se podneti elektronski na sajtu Fonda PIO, ili u filijalama i organizacionim jedinicama tog fonda, gde će zaposleni pomoći penzionerima i za njih popuniti elektronski zahtev.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike