Crnogorcima inflacija zapravo 12 odsto, a Srbima...

20.04.2023

15:20

0

Autor: G.M.Š.

Minimalna potrošačka korpa za mart u Crnoj Gori je iznosila 801 evro, novi su podaci Monstata

Crnogorcima inflacija zapravo 12 odsto, a Srbima...
Ilustracija - Copyright Profimedia

Uprava za statistiku Crne Gore, Monstat, dala je nove podatke o potrošačkoj korpi iz koje bi se za građane mogla izvući realnija cifra o inflaciji od one koja meri opšti nivo cena.

Minimalna potrošačka korpa za mart u Crnoj Gori je iznosila 801 evro, za februar 809 a za januar 803 evra, kaže statistika.

To je 1,04 neto prosečne plate koja je u februaru u bila 771 evro.

Minimalna martovska potrošačka korpa bila je za 12 odsto veća u odnosu na isti mesec prošle godine. To je nešto malo manje od 13,9 odsto, koliko je zabeležena zvanična inflacija merena indeksom potrošačkih cena (CPI)

Izdaci za hranu i bezalkoholna pića su u korpi u martu ove, u odnosu na mart prošle godine, bili veći za 16 procenata, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge porasli za 8,6 odsto.

Potrošačka korpa u Srbiji je, u januara za koji postoje poslednji podaci Ministarstva trgovine, bila oko 812 evra a prosečna plata 705 evra, što daje da je za trošak korpe potrebno dati 1,15 prosečnih plata.

Potrošačka korpa je u januaru bila za 17,8 odsto veća nego u istom mesecu 2022. godine, dok je zvanična inflacija (CPI) u januaru bila 15,8 odsto.

Treba imati u vidu i da je crnogorska korpa za četvoročlanu porodicu dok je srpska za tročlanu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike