Evo s kolikom platom morate da platite porez na dohodak: Rok za prijavu do 16. maja

13.04.2022

14:03

0

Prihodi ostvareni u 2021. godini koji se oporezuju su zarada, kao i oporezivi prihodi

Evo s kolikom platom morate da platite porez na dohodak: Rok za prijavu do 16. maja
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ministar finansija Siniša Mali doneo je Objašnjenje u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana za 2021. godinu, a poreske prijave podnose se najkasnije do 16. maja.

U dokumentu dostupnom na sajtu Ministarstva finansija navodi se da taj porez plaćaju građani koji su u kalendarskoj godini ostvarili dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom u toj godini.

Šta su oporezivi prihodi?

Ovaj porez plaćaju rezidenti za dohodak ostvaren na teritoriji Srbije i u drugoj državi, i nerezidenti za dohodak ostvaren u Srbiji.

Neoporezivi iznos dohotka za 2021. godinu je 3.268.224 dinara, što je trostruki iznos prosečne prošlogodišnje zarade po zaposlenom u Srbiji koja je iznosila 1.089.408 dinara. Prema tome, svi građani koji su imali dohodak veći od ovog iznosa (3.268.224 dinara) moraju da plate porez na dohodak.

Prihodi ostvareni u 2021. godini koji se oporezuju su zarada, kao i oporezivi prihodi: iz samostalne delatnosti, od autorskih i srodnih prava, i prava industrijske svojine, od nepokretnosti, od zakupa pokretnih stvari, sportista i sportskih stručnjaka, od pružanja ugostiteljskih usluga, kao i pojedini prihodi ostvareni i oporezovani u drugoj državi.

U Objašnjenju su navedeni prihodi koji se umanjuju za plaćeni porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, pa i za porez plaćen u drugoj državi, odnosno u slučaju obveznika mlađih od 40 godina.

Stope 10 i 15 odsto

Takođe, navedeno je da je dohodak za oporezivanje tako razlika između ukupnog godišnjeg dohotka umanjenog po više osnova i neoporezivog iznosa dohotka. Poreska osnovica, odnosno oporezivi dohodak, je iznos koji je dodatno potencijalno umanjen za lične odbitke, gde su i odbici i za članove porodice, a oni ne mogu biti veći od 50 odsto dohotka za oporezivanje.

Za oporezivi dohodak do 6.536.448 dinara poreska stopa je 10 procenata, a za deo dohotka preko tog iznosa stopa je 15 odsto.

Poreske prijave se podnose najkasnije do 16. maja. U Objašnjenju, koje je dostupno na sajtu Ministarstva finansija, dati su i primeri obračuna poreza na dohodak građana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike