Ovo su najveći poreski dužnici Srbije

01.04.2023

16:24

0

Šabačka Magma vodi kolo sa 9.4 miliona evra

Ovo su najveći poreski dužnici Srbije
Ilustacija - Copyright Profimedia/Pixabay

Na listi najvećih poreskih dužnika koje je objavila Poreska uprava Srbije nalaze se 283 aktivna pravna lica, 597 firmi u stečaju, 344 firme kojima je oduzet poreski identifikacioni broj (PIB), kao i 3.614 preduzetnika.

Najveći dug prema Poreskoj upravi među aktivnim firmama 28. februara imala je šabačka „Magma prom“ koja je dugovala 1,1 milijardu dinara.

Nešto manji dug od 1,06 milijardi imalo je Privredno društvo za finansijsko posredovanje „Mera invest“ iz Beograda, a na trećem mestu po visini duga bio je „Termol“ iz Leštana koji je poslednjeg dana u februaru Poreskoj uprava Srbije dugovala nešto više od 890 miliona dinara.

Stečajce predvodi Beobanka...

Dugovi firmi u stečaju bili su znatno veći pa je najveći dužnik u ovoj grupaciji beogradska „Beobanka“ dugovala više od 34 milijarde dinara, dok je dug „Beogradske banke“ iznosio 18,5 milijardi.

Na trećem mestu ove liste bilo je kragujevačko akcionarsko društvo za promet putničkih automobila i rezervnih delova „Zastava automobili“ sa dugom od 8,6 milijardi dinara.

Među firmama kojima je oduzet PIB najviše neizmirenih obaveza prema Poreskoj upravi na kraju februara imao je beogradski „I&A-promet“ sa Čukarice, 2,2 milijarde, zatim novosadsko privredno društvo „Požarevac-promet“, 1,6 milijardi, te „Reedwood“ iz Niške Banje, sa nešto više od 960 miliona dinara.

...a preduzetnike PR agencije

Najduži je spisak dužnika preduzetnika, na kome je 3.614 firmi, a na njemu po visini duga prednjači obrenovačka PR agencija za konsalting „Maxicode“ Bobana Petrovića.

Ova agencija dugovala je nešto više od 445 miliona dinara, dok je dug niške „Radnje za klanje stoke i obradu mesa“ preduzetnika Miloša Radojevića bio za oko 40 miliona manji.

Na trećem mestu našla se još jedna obrenovačka PR agencija za konsalting, „Bizzmaster“ Ivana Jovanovića koja je 28. februara Poreskoj upravi dugovala oko 297 miliona dinara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike