Kompanija moćnog indijskog milijardera optužena za prevaru investitora

04.02.2023

10:52

0

Autor: 24sedam

Akcije „Adani Grupe“, čiji je vlasnik 21. sa Blumbergove liste milijardera po bogatstvu Gautam Adani, u velikom padu zbog sumnji na prevaru

Kompanija moćnog indijskog milijardera optužena za prevaru investitora
profimedia-0684679075 - Copyright Profimedia

Akcije kompanije nastavile su da padaju i u petak, kao posledica ozbiljnih sumnji da su na berzi vršene malverzacije i lažno knjigovodstvo. Sumnje je iznela američka investiciona firma „Hindenburg riserč“.

Američka firma je navela u izveštaju nakon dvogodišnje istrage, da je indijski konglomerat „drsko manipulisao akcijama“ i imao „šemu računovodstvenih prevara“ tokom decenija.
„Adani Grupa“ je negirala optužbe, tvrdeći da su „ništa osim laži prevaranta sa Menhetna“.

- Izuzetno je zabrinjavajuće da su izjave entiteta koji sedi hiljadama milja daleko, bez kredibiliteta ili etike, izazvale ozbiljan i negativan uticaj bez presedana na naše investitore. Hindenburg nije objavio izveštaj iz bilo kakvih altruističkih razloga, već isključivo iz sebičnih motiva i uz flagrantno kršenje važećih zakona o hartijama od vrednosti i deviznom kursu - navela je u odgovoru Adani Group.

„Adani“ okuplja firme koje se bave proizvodnjom i transportom električne energije, rudarstvom, preradom hrane a neke firme upravljaju aerodromima i morskim lukama.

Akcije „Adani Enterprajsis“, vodeće kompanije iz grupe sa padom od petka na berzi u Mumbaju izgubile su više od 60 odsto vrednostima, odnosno nestalo je 29 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, prenosi CNN. Sama grupa je izgubila 108 milijardi otkako je objavljen izveštaj 24. januara.

Screenshot: GoogleFinance
Ogroman pad u mesec dana: Akcija Adani Enterprajses

 

Gautam Adani, u jednom trenutku u septembru prošle godine drugi na listi najbogatijih osoba u svetu, pao je na 21 mesto indeksa milijardera ali je i dalje najbogatiji čovek u Aziji.
„Adani Grupa“ je i ranije bila predmet optužbi za nameštanje vrednosti akcija, ali to nije dokazano.

Indijski opozicioni lideri ponovo su u petak blokirali rad parlamenta, zahtevajući sprovođenje istrage povodom navoda iz izveštaja Hindenburg Research. Oni su pozvali na osnivanje Zajedničkog parlamentarnog odbora pod nadzorom Vrhovnog suda, koja će istražiti optužbe i rizik za indijske investitore.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike