I Banka Engleske poskupela novac: Kamata 50 poena viša

15.12.2022

13:16

0

Banka Engleske podigla je danas ključnu kamatnu stopu sa 3,0 na 3,5 odsto

I Banka Engleske poskupela novac: Kamata 50 poena viša
Guverner Banke Engleske Endrju Bejli - Copyright Dan Kitwood/Pool Photo via AP

Banka Engleske (BoE) je po deveti put uzastopno povećala danas referentnu kamatnu stopu, u pokušaju da ubrza spuštanje inflacije na ciljani nivo, sa 41-godišnjeg rekorda zabeleženog u oktobru, izveštava Rojters.

Odbor za monetarnu politiku BoE je saopštio da će možda biti potrebna „dalja povećanja kamate“ kako bi otklonio opasnost od mogućih upornih inflatornih pritisaka od domaćih cena i plata.

Guverner BoE, Endru Bejli, je u propratnom pismu upućenom ministru finansija Džeremiju Hantu uz odluku centralne banke, naveo da procene BoE sugerišu da je britanska inflacija dostigla vrhunac.

Zvanični podaci objavljeni u sredu pokazali su da je inflacija pala na 10,7 posto u novembru sa 11,1 odsto u oktobru. Taj pad godišnje stope od 0,4 procentna poena najveći je od jula 2021.

Nezaposlenost u Britaniji je trenutno u porastu, pri čemu je tokom tri meseca zaključno s oktobrom dostigla 3,7 procenata, a  plate bez bonusa su porasle u istom periodu za 6,1 posto na godišnjem nivou, što je nominalno njihov najveći rast od 2001.

BoE je prošlog meseca saopštila da će Britanija ući u dugu recesiju, predviđajući da će ekonomija pasti za 0,3 odsto u poslednjem kvartalu ove godine.

Sada, pak, očekuje pad od 0,1 posto i procenjuje da će godišnja privredna proizvodnja biti za 0,4 procenta veća nego što se ranije mislilo, kao rezultat budžetskih kratkoročnih stimulativnih mera.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike