Da li osiguranje rešava posledice zemljotresa?

05.03.2023

06:12

0

Jovanović posebno naglašava da je osiguranje sigurno i stabilno i da je period pandemijske krize za tu indsutrije prošao bez minusa i padova

Da li osiguranje rešava posledice zemljotresa?
Duško Jovanović - Copyright Foto: Promo

Za osiguranje je uvek pravo vreme, jer pruža sigurnost i obezbeđuje mirnu budućnost. Osiguranje je sada, kako kaže generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović, važnije nego ikada, jer u krizi treba da zaštitimo ono što imamo.

To se odnosi i na život i zdravlje, naše ili naše porodice, ali i na imovinu kojom raspolažemo. Iskustva iz sveta su takva da je u doba krize uvek povećana tražnja za polisama osiguranja. Kod nas se to menja i stvari se kreću u tom pravcu od pandemije. Drugim rečima, naši građani počinju da shvataju prednost osiguranja i šta znači imati takvog prijatelja uz sebe, posebno u teškim trenucima, kaže Jovanović.

Jovanović posebno naglašava da je osiguranje sigurno i stabilno i da je period pandemijske krize za tu indsutrije prošao bez minusa i padova.

UOS
Duško Jovanović

Najvažnije za tu stabilnost i sigurnost bile su mere Narodne banke Srbije i guvernera Jorgovanke Tabaković s početka krize, koje su osiguravajuća društva primenila. Tehničke rezerve, od kojih zavisi isplata šteta oštećenim građanima, su sigurne i novac građana ne može da nestane preko noći.

Udruženje je tradicionalno sponzor Kopaonik Business Foruma. Da li je tako i ove godine?

Da, nastavljamo uspešnu saradnju sa Savezom ekonomista Srbije i ovom prilikom bih želeo i da im čestitam jubilej - 30 godina Kopaonik Foruma. Udruženje će i ove godine organizovati panel o osiguranju, koji će biti održan sutra od 18.30.

O čemu će se razgovarati na panelu o osiguranju?

Pod utiskom katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Tursku i Siriju, jedna od glavnih tema biće nam polisa osiguranja od katastrofalnih šteta. To su, za naše uslove, zemljotres i poplave koje su sve češće. Po mom mišljenju, nama je potrebno javno privatno partnerstvo, jer osiguravači, reosiguravači i država, svako za sebe, ne mogu sami da reše problem toliko velikih šteta. Zajedno, mogu. Od učesnika panela očekujem da čujemo koja su to rešenja najprihvatljivija za naše uslove i naše građane i da li i koje zakone treba menjati.

Ko su učesnici panela?

Ako mogu u šali da kažem, učesnici donose 6 decenija iskustva i rada u osiguranju i sigurno da su prave osobe da pričaju o ovoj i drugim aktuelnim temama. To su predsednici IO Duvana, Generali i Wiener Stadtische osiguranja, Ivaka Soković, Dragan Filipović i Zoran Blagojević. Naš specijalni gost biće glumac Milan Marić, a moderator je profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Nataša Petrović Tomić.

Direktan prenos panela o osiguranju možete pratiti na YouTube kanalu Kopaonik Business Foruma sutra od 18.30.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike