Samo im je još to trebalo: Na autoindustriju udarili i hakeri

09.03.2023

13:45

0

Autor: 24sedam

Više od 40 procenata računara operativne tehnologije (OT) u svetu napali su hakeri lani a posebno su na udaru bile dve industrije

Samo im je još to trebalo: Na autoindustriju udarili i hakeri
Ilustacija - Copyright Profimedia

U 2022. godini, više od 40 procenata računara operativne tehnologije (OT) bilo je pogođeno hakerskim napadima a posebno je druga polovina 2022. godine bila je period sa najvećom stopom napada na industrijske sektore.

Kraj 2022. je obeležio i sve veći broj napada izvršenih korišćenjem zlonamernih skripti, fišing stranica (JS i HTML) i zabranjenih resursa hakerima je posebno omiljen sektor bio automobilska proizvodnja (36,9 odsto napada na industriju) i energetski sektor (34,5 odsto), kaže izveštaj o sajber pretnjama „Kasperski ICS CERT-a“.

- Sve u svemu, 2022. se izdvaja po abnormalnom odsustvu bilo kakvih sezonskih promena. Naš tim je primetio stalno visoku stopu napada na industrijske sektore – bez tipičnog pada napada tokom letnjih ili zimskih raspusta. Međutim, rastuće stope napada u industrijskim sektorima, koji se sprovode korišćenjem socijalnog inženjeringa, deluju alarmantno. Snažno preporučujemo klijentima u ovim sektorima da revidiraju svoj postojeći pristup bezbednosti i provere da li su svi bezbednosni sistemi ažurni i da li je njihovo osoblje dobro obučeno - komentariše Kiril Kruglov, senior istraživač u Kasperski ICS CERT.

U drugoj polovini 2022. bezbednosna rešenja ove kompanije blokirala su malver iz 7.684 različite porodice na sistemima industrijske automatizacije, kao što su automatizacija zgrada, automobilska industrija, nafta i gas, energetika i inženjering.

Ovaj broj je nešto veći (šest odsto) u poređenju sa prethodnom polovinom godine i skoro 1,5 puta veći nego u drugoj polovini 2021. Sve u svemu, 2022. je godina koja predstavlja najveći procenat OT računara pogođenih malver (40,6 odsto).

Rast i kod opasnih skripti i fišinga

Što se tiče kategorija zlonamernog softvera, rast u drugoj polovini 2022. zabeležile su kategorije zlonamernih skripti i fišing stranica (JS i HTML), kao i zabranjeni internet resursi.

Zlonamerne skripte i fišing stranice (JS i HTML) se distribuiraju i na mreži i putem e-pošte. Značajan deo zabranjenih internet resursa se koristi za distribuciju zlonamernih skripti i stranica za krađu identiteta.

Akteri pretnji koriste zlonamerne skripte za širok spektar zadataka – od prikupljanja informacija, praćenja aktivnosti i preusmeravanja zahteva pregledača na zlonamerne veb
Posmatrajući geografske regione, Bliski istok ostaje region koji je veoma pogođen napadima ransomvera i nalazi se na trećem mestu u TOP regionima rangiranih po procentu ICS računara na kojima su blokirani zlonamerni prilozi e-pošte i fišing linkovi, dok Afrika, Azija i Latinska Amerika top regionalne rang liste sa većinom OT računara ugroženih korišćenjem prenosivih uređaja.

Neočekivano, Srbija (7,5 odsto) se našla na trećem mestu na rang-listi zemalja pogođenih veb rudarima, dok je Severna Evropa postala jedini region koji je pokazao rast napada ransomvera i malvera koji se širi putem email klijenata.

Takođe, dve balkanske zemlje (Srbija i Bosna i Hercegovina) predvodile su TOP 10 zemalja koje su napadnute putem mejlova (imaju 16,7 odsto napadnutih OT računara), što je takođe bilo iznenađujuće.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike