Od danas skuplje usluge izvršitelja: Pogledajte računicu, papreni troškovi advokatskih usluga, arhiviranja...

06.03.2023

06:50

0

Najveći broj predmeta su neplaćeni računi za komunalne usluge, zatim dugovi u banci, pa sve do dugovanja na osnovu sudskih presuda

Od danas skuplje usluge izvršitelja: Pogledajte računicu, papreni troškovi advokatskih usluga, arhiviranja...
Rentiranje stana u Beogradu - Copyright Profimedia

Usluge izvršitelja od danas su skuplje. Iz resornog ministarstva navode da njihova tarifa nije menjana više od 11 godina, a poskupljenje pravdaju inflacijom.

Za dug od 24.000 hiljade dinara, dužnik je do sada izvršiteljima plaćao oko 6.000 dinara, a po novom cenovniku - moraće da izdvoji 8.460 dinara. Dodatno, za advokatske troškove mora da se izdvoji najmanje 22.500 dinara.

Vujadin Masnikosa, zamenik predsednika Komore javnih izvršitelja kaže da je naknada za pripremanje, arhiviranje, i vođenje predmeta za nekih 1.000 dinara uvećana u odnosu na prethodnu javno izvršiteljsku tarifu, takođe dostava putem pošte biće uvećana za vrednost jednog boda  - umesto sadašnjih 360 sa PDV-om ona će iznositi 450.

 

Duguje se za komunalije, dugovi u banci...

Profimedia
 

 

Najveći broj predmeta su neplaćeni računi za komunalne usluge, zatim dugovi u banci, pa sve do dugovanja na osnovu sudskih presuda. Nažalost, rasprodaju se stanovi, kuće i njive zbog dugova.

Advokati kažu da zbrku pravi to što građani ponekad ne prime rešenje o izvršenju, pa tako propuste rokove.

Ivan Stanikić, advokat ističe da se i kada je reč o dugu ode 5.000 dinra i 500.000 dinara vpokreće potpuno isti mehanizam.

- I građanima deluje ako zbog 5.000 dinara dobiju troškove 20.000 dinara da postoji bitna nesrazmera. Ono što moraju da budu svesni, postoji predujam izvršitelja, postoji taksa suda, postoji rešenje suda, postoji nagrada i to sve čini da se ceo taj mehanizam angažuje zbog tih pet 5.000 dinara", ističe.

Ministarstvo pravde saopštava da je odluka doneta u skladu s poskupljenjima koja, kako kažu, utiču i na rad izvršitelja.

-Izvršeno je usklađivanje vrednosti boda sa rastom minimalnih zarada u Republici Srbiji. Ministarstvo pravde posebno naglašava da se nova vrednost boda može primenjivati samo u izvršnim postupcima koji su pokrenuti nakon 6. marta 2023. godine -  navodi Ministarstvo pravde.

U Srbiji su izvršitelji su uvedeni 2012. godine kao produžena ruka sudova i najveći doprinos su dali pri naplati dugova za komunalije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike