Kupovina polovnjaka: Sačekati još ili pazariti što pre?

28.02.2023

18:35

1

Veliko istraživanje sa tržišta polovnjaka u Srbiji pokazuje da gotovo polovina kupaca odlaže nabavku automobila nadajući se boljoj ceni, a koliko je ta nada realna proverio je 24sedam

Kupovina polovnjaka: Sačekati još ili pazariti što pre?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kupci polovnjaka sa nestrpljenjem su čekali 2022. godinu kako bi imali niže cene a veći izbor i onda konačno zamenili svoj automobil za noviji. I evo, prošla su i puna dva meseca nove godine ali očekivanog boljitka nema, kažu i kupci i prodavci.

Prema podacima specijalizovanog sajta Polovni automobili, prodaja korišćenih vozila je prošle godine bila manja 15 odsto, a 24sedam saznaje da je ova godina počela još gore.

Čeka se...

- Loše je počela godina i prodaja je manja barem za 20 odsto. Narod, prosto rečeno, nije toliko bez novca koliko u ovoj situaciji gleda šta mu je prioritet. A to sigurno nije automobil, pa se ta kupovina stalno pomera – kaže za 24sedam Jovan Pajić, vlasnik kuće „Balkan auto“.

Prema svežem istraživanju Polovnih automobila, čak 49,2 odsto anketiranih kupaca je reklo da će odložiti svoju kupovinu, a 12,6 odsto da će od nje i odustati. To je veliki skok sa 35 odsto, koliko se u maju prošle godine izjasnilo da neće u tom trenutku gledati da zameni vozilo.

Kao glavni razlog i tada i sada navelo se da se „čeka pad cene“, u 23 odsto odgovora u poslednjoj anketi, ali je veliki i udeo onih koji, kao što je naveo Pajić, „vagaju prioritete“. Zbog „većeg troška života“ auto sada neće kupiti 20 odsto kupaca, a zbog opšte neizvesnosti još njih 19 odsto.

Hoće li pasti cena?

Ali, koliko je „pad cene“ realna opcija? Prodavci, pogotovo oni koji prodaju i nova i polovna vozila pa tako imaju pregled celokupnog inostranog i domaćeg tržišta, kažu da nije nimalo.

- Cene sigurno neće ići dole. Naprotiv, mogu samo da porastu, pa ne vidim pravi razlog za odlaganje kupovine. Moj savet je što pre kupiti, to bolje - kaže za 24sedam Nikola Petrović, vlasnik „Alpros Škoda“.

Čeka se "da ozeleni“

Kakva će zaista biti situacija sa prodajom polovnjaka u 2023. godini videće se možda tek na proleće, jer to je ipak „sezona“ za takvu kupovinu.
- Nade polažemo u april i maj, kada lepo vreme i približavanje godišnjih odmora i letovanja, i psihološki deluju na kupce – kaže Jovan Pajić iz „Balkan auta“.

To se možda najbolje vidi u segmentu kompanija, koji je veći deo poslovanja „Alprosa“, gde su firme procenile da nema osnovanih razloga da se čeka sa kupovinom i tu nema pada prodaje. Međutim, građani sa nekoliko hiljada evra u džepu spremljenih za „obnovu voznog parka“ se premišljaju.

- Ti kupci još imaju „u glavi“ one cene pre korone i krize u automobilskoj industriji, pa misle da je sve i dalje skupo u odnosu na cene koje bi „trebalo da budu“. Ali, mora se prihvatiti da je ovo nova realnost i da će se ove cene zadržati. Broj novih automobila koji stižu se popravlja u odnosu na onaj iz 2022. godine, to znamo jer imamo 50 kamiona za uslužni prevoz, ali cene starih ne padaju – objašnjava Pajić.

Cene svakako diktira i ponuda a ona, navodi Petrović, na srpskom tržištu „nije preterano sjajna“.

- Broj raspoloživih vozila je ograničen, a cene su otišle naviše. I tu se ništa ne menja bolje jer još nije skroz rešen problem smanjene produkcije novih automobila a time na tržištu nema ni više polovnih – naglašava Petrović.

Pesimistične prognoze

Ali ovime se loše vesti za kupce, nažalost, ne završavaju. Nikola Petrović misli da ne samo u 2023. već ni u narednim godinama neće biti bolje.

- Ponuda će biti sve slabija i slabija, a cene neće padati. Štaviše, mogu samo da porastu i to dobrano gore i za nova i za polovna vozila. Cene moraju naviše, delom zbog toga što se povećavaju tehnološki troškovi proizvodnje, delom zbog troška od regulative EU koja nas gura u priču sa električnim vozilima. Cena motora sa unutrašnjim sagorevanjem će rasti, a samim tim i cena vozila, i novih i polovnih – objašnjava Nikola Petrović iz „Alprosa“.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike