Nema više poreskog raja! Najbogatije zemlje sveta postigle dogovor koji će promeniti sve

05.06.2021

15:49 >> 17:37

0

Ministri finansija najbogatijih država sveta (G7) postigli su dogovor o zatvaranju prekograničnih poreskih rupa

Nema više poreskog raja! Najbogatije zemlje sveta postigle dogovor koji će promeniti sve
Copyright Sastanak G7 grupe/Foto: Profimedia

Ministri finansija najbogatijih država sveta (G7) postigli su dogovor o zatvaranju prekograničnih poreskih rupa koje koriste neke od najvećih svetskih kompanija. Grupa sedam saopštila je da će podržati minimalnu globalnu stopu poreza na dobit od najmanje 15 odsto i da će uspostaviti mere koje će osigurati plaćanje poreza u zemljama u kojima preduzeća posluju.

Britanski ministar finansija Riši Sunak rekao je da su posle višegodišnjih rasprava, ministri finansija G7 postigli istorijski sporazum o reformi globalnog poreskog sistema kako bi se prilagodio globalnom digitalnom dobu.

Sporazum, koji bi trebalo da bude osnova globalnog pakta sledećeg meseca, ima za cilj okončanje višedecenijske “trke do dna” u kojoj su se zemlje takmičile u privlačenju korporativnih giganata sa izuzetno niskim poreskim stopama.

To je zauzvrat koštalo njihove javne kase stotine milijardi dolara – manjak koji bi sada trebalo da nadoknade što pre, ne bi li se otarasile ogromnih troškova podrške za ekonomije opustošenih krizom koronavirusa.

Prema kopiji finalnog dogovora u koji je Rojters imao uvid, ministri zemalja G7 naveli su da će se “obavezati na globalni minimalni porez od najmanje 15 odsto za svaku zemlju pojedinačno”.

“Obavezujemo se da ćemo postići pravedno rešenje za raspodelu oporezivih prava, s tržišnim zemljama kojima su dodeljena oporeziva prava na najmanje 20 odsto dobiti koja premašuje maržu od 10 odsto za najveća i najprofitabilnija multinacionalna preduzeća”, napominje se u tekstu.

Pročitajte još:

Ministri su se saglasili i da krenu ka tome da kompanije na standardniji način prijave svoj uticaj na životnu sredinu kako bi investitori mogli lakše da odluče da li će ih finansirati, što je ključni cilj Britanije.

Bogate države godinama se bore da dogovore način na koji mogu da prikupe veći prihod od velikih multinacionalnih kompanija kao što su Gugl, Amazon i Fejsbuk, koje često knjiže profit u jurisdikcijama u kojima plaćaju mali ili nikakav porez.

Administracija američkog predsednika Džoa bajdena dala je vetar u leđa pregovorima predlažući minimalnu globalnu stopu poreza na dobit od 15 odsto, iznad nivoa u zemljama poput Irske, ali ispod najnižeg nivoa u G7.

Grupu sedam najbogatijih zemalja sveta čine Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike