Bivša kolonija se opire direktnoj vladavini Velike Britanije: Posle hapšenja premijera zahtevaju da se raniji dogovor poštuje

01.05.2022

14:19

0

Trenutno rukovodstvo smatra da se predložene reforme „mogu postići bez delimične ili potpune suspenzije ustava“, pod već postojećim ovlašćenjima za vanredne situacije

Bivša kolonija se opire direktnoj vladavini Velike Britanije: Posle hapšenja premijera zahtevaju da se raniji dogovor poštuje
profimedia-0669106618 - Copyright Profimedia

Vršilac dužnosti premijera Britanskih Devičanskih Ostrva izrazio je duboku zabrinutost zbog planova Londona da preuzme direktnu upravu nad karipskom teritorijom nakon hapšenja njegovog lidera u američkoj operaciji zbog šverca droge i veoma problematičnog izveštaja o navodnoj sistemskoj korupciji.

U petak, neposredno pre nego što se premijer Endru Fahi pojavio pred američkim sudijom po optužbama za šverc kokaina i pranje novca, istražna komisija koju je predvodio sudija Gari Hikinbotom objavila je svoj konačni izveštaj, pozivajući Veliku Britaniju da raspusti izabranu vladu ostrva, suspenduje njihov ustav i nametne direktnu vladavinu na najmanje dve godine.

- Ono što bi to u stvarnosti značilo jeste da više neće biti izabranih predstavnika koji predstavljaju narod okruga i teritorije u domu skupštine gde se donose zakoni za naše društvo - rekao je Natalio Vitli, koji je preuzeo dužnost vršioca dužnosti premijera posle Fahijevog hapšenja.

London je poslao ministarku spoljnih poslova Amandu Miling da se sastane sa guvernerom teritorije Džejmsom Rankinom i drugim zvaničnicima i razgovara o uslovima direktne vladavine uoči zvanične odluke koja se očekuje sledeće nedelje.

Vitli je priznao da su „u izveštaju istaknuta veoma ozbiljna pitanja, koja su obuhvatala niz uzastopnih administracija“ i nije doveo u pitanje autoritet i odgovornost predstavnika britanske krune da održavaju red, ali je rekao da se predložene reforme „mogu postići bez delimične ili potpune suspenzije ustava“, pod već postojećim ovlašćenjima za vanredne situacije.

Tanjug/AP
Endru Fahi

Pozivam javnost da objektivno pročita izveštaj u smislu jačanja naših sistema vlasti u demokratskom okviru upravljanja, za razliku od drakonskih mera koje bi unazadile istorijski ustavni napredak koji smo kao narod uspostavili.

Hikinbotomova komisija osnovana je 2021. godine, usred tvrdnji o korupciji i rasipničkoj vladinoj potrošnji, kao i zbog glasina da se rukovodstvo ostrva bavi trgovinom drogom. Prema Gardijanu, britanska vlada je bila svesna američke tajne istrage i odlučila je da „požuri" sa Hikinbotomovim izvještajem od 1.000 stranica nakon što je Fahi uhapšen.

Nazvana po Kristiforu Kolumbu, Devičanska Ostrva su podeljena između Velike Britanije, SAD i američke teritorije Portorika. Oko 35.000 stanovnika su britanski državljani od 2002. Iako imaju ograničenu samoupravu prema ustavu iz 2007, država je zvanično određena kao jedna od britanskih prekomorskih teritorija, poznatih kao Krunske kolonije pre 1983. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike