Čemu služi zlato: Komšije gomilaju zlatne rezerve, ali ni Srbija ne gubi vreme...

14.04.2021

05:43 >> 08:55

0

Naši severni susedi objašnjavaju da je pojačana kupovina poluga povezana sa novim rizicima koji proizilaze iz pandemije koronavirusa

Čemu služi zlato: Komšije gomilaju zlatne rezerve, ali ni Srbija ne gubi vreme...
Copyright Profimedia

Mađarska je nedavno utrostručila svoje zlatne rezerve, ali ni Srbija nije dangubila. Naime, centralna banka Mađarske je saopštila da je od prošlog meseca povećala količinu zlatnih poluga u svojim rezervama sa 31,5 tona na 94,5 tona, što je najveći nivo u poslednjih više decenija.

Tako naši severni susedi sada imaju najviše zlata u regionu Centralne i Istočne Evrope (CIE), kada se uporede rezerve po stanovniku, koje su ovako podignute sa 0,1 unce na 0,31 uncu.

Mađari su objasnili da je nedavna pojačana kupovina poluga povezana sa novim rizicima koji proizilaze iz pandemije koronavirusa.

– Snažan globalni rast državnih dugova ili zabrinutosti zbog inflacije dodatno povećavaju važnost zlata u nacionalnoj strategiji kao sigurnog utočišta i kao imovine za zaštitu vrednosti – ističu u mađarskoj centralnoj banci.

Srbija ima 36 tona zlata

U isto vreme i Srbija nastavlja da podiže svoje ukupne devizne rezerve čija je vrednost, prema navodima Narodne banke Srbije, krajem marta iznosila 14,3 milijardi evra.

Zlatne rezerve Srbije čuvaju se na nekoliko različitih adresa; Pixabay

– Od toga, 12 odsto deviznih rezervi činile su rezerve u zlatu, što je 36 tona zlata, ukupne vrednosti 1,7 milijardi evra – kažu za 24sedam u NBS, i dodaju da je učešće zlata u deviznim rezervama od 2012. povećano sa 5,7 odsto na 12 odsto.

Kako ističu u NBS, od ukupne količine zlata, u trezoru Narodne banke nalazi se oko dve trećine, dok se oko jedne trećine nalazi na računima NBS u inostranstvu kod najeminentnijih i sigurnih institucija.

A NBS, kako kaže, nabavlja zlato i na domaćem i na međunarodnom tržištu.

I domaće, ali i “uvezeno”

U NBS ističu da je povećanje zlata relativno ravnomerno raspoređeno sa aspekta njegovog porekla. Tako je 42 odsto rezervi zlata (8,8 tona) iz domaće proizvodnje, a 58 odsto (12 tona) kupljeno je na međunarodnom tržištu, i to krajem 2019. i u 2020. godini.

– Aktivnosti kupovine zlata na domaćem tržištu se obavljaju redovnom dinamikom, otkupom poluga zlata iz domaće proizvodnje od kompanije “Ziđin“. Samo u 2020. godini po osnovu otkupa iz domaće proizvodnje, NBS je povećala zlatne rezerve za dve tone, dok je od početka 2021. godine kupljeno još 0,4 tone zlata – ističu u Narodnoj banci.

Zlato je sigurnije od “papira”

Takođe, dodaju, NBS je na međunarodnom tržištu u oktobru 2019. kupila devet tona zlata, a krajem 2020. još tri tone zlata.

– Od 2013. godine do kraja marta 2021. zlatne rezerve su povećane za 20,8 tona, odnosno one su više nego udvostručen – navode u NBS, i dodaju da vrednosno, rast rezervi iznosi više od milijardu evra, odnosno da su veće za 1,1 milijardu evra, gotovo utrostručene.

Na pitanje čemu služe rezerve u zlatu i zašto ih Srbija poslednjih godina uvećava, u NBS kažu da zlato istorijski ima ulogu sigurne aktive.

Pročitajte još

– Ova odlika naročito dolazi do izražaja u periodima krize, kada je prisutan posledični rast cene zlata. Iz ugla centralne banke, kao institucionalnog investitora, ovaj plemeniti metal služi kao garancija poverenja u centralnu banku, naročito u izazovnim vremenima, a uobičajeno služi i kao oblik zaštite od inflacije na duži rok – objašnjavaju u našoj centralnoj banci.

Kako dodaju, zlato se kupuje radi dodatne diversifikacije strukture deviznih rezervi i na taj način se povećava otpornost domaćeg finansijskog sistema na šokove iz međunarodnog okruženja, odnosno ojačava finansijska stabilnost zemlje.

– NBS kontinuirano prati dešavanja na međunarodnom finansijskom tržištu, a u sklopu toga i na tržištu zlata kao jedne od klasa aktive deviznih rezervi. Diversifikacija lokacije čuvanja zlata u zemlji ili inostranstvu, kao i sve investicione odluke, pa i ona o investiranju u zlato, donosiće se kao i do sada, uz detaljnu analizu tekućih i očekivanih kretanja na tržištu i iz ugla celokupnih deviznih rezervi imajući u vidu njihovu ulogu i mandat NBS utvrđen Zakonom o Narodnoj banci Srbije – zaključuju u NBS.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike