Počele pripreme za Kopaonik Business Forum: Tržište osiguranja stabilno, očekuje se dalji rast

01.02.2023

07:00

0

Autor: 24sedam

Iako je 2022. godina bila složena, osiguravajuća društva su uspela da obezbede stabilnost poslovanja i da zadrže visok nivo sigurnosti i garancija za korisnike usluga

Počele pripreme za Kopaonik Business Forum: Tržište osiguranja stabilno, očekuje se dalji rast
Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović - Copyright Promo/ Udruženje osiguravača Srbije

Ono što je obeležilo godinu za nama su uticaj globalne inflacije i povećano interesovanje građana za kupovinu polisa, kaže generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije, Duško Jovanović.

Globalna inflacija je dovela do rasta šteta, tako da smo oko 60 odsto prikupljene premije u 2021. godini, a to je nešto više od 600 milina evra, vratili građanima kroz isplaćene štete.

- Rast šteta evidentiran je kod dobrovoljnog zdravstvenog, osiguranja motornih vozila i osiguranja od autoodgovornosti, kao i kod imovinskih osiguranja. Ako govorimo o povećanoj tražnji za polisama osiguranja, uzrok je pandemijska kriza, jer se sada bolje shvata važnost osiguranja i otuda veće interesovanja građana. Najveći rast premije registrujemo kod imovinskih osiguranja, dobrovoljnog zdravstvenog i osiguranja od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila i očekujem da ti trendovi budu nastavljeni – kaže Jovanović.

Na panelu specijalan gost

Specijalni gost panela o osiguranju na Kopaonik Business Forumu biće glumac, zvezda filma „Toma“ Milan Marić. Industriju osiguranja predstavljaće predsednici Izvršnih odbora Dunav osiguranja, Generali osiguranja i Wiener Stadtische osiguranja Ivana Soković, Dragan Filipović i Zoran Blagojević.

Jovanović dodaje i da će se o tome razgovarati i na predstojećem Kopaonik Business Forumu, na kojem Udruženje osiguravača Srbije tradicionalno organizuje panel o osiguranju.

Naziv panela koji će biti održan 6. marta je „Industrija osiguranja u vreme krize“.

Moderator panela biće profesorka Pravnog fakulteta u Beogradu Nataša Petrović Tomić, koja se slaže sa ocenom da raste poverenja građana u osiguranje.

- Tržište osiguranja pokazalo je povećanu otpornost na sistemske rizike i to se može objasniti delovanjem nekoliko faktora. Prvo, kreiran je održivi sistem osiguranja u čijem središtu je korisnik usluge osiguranja. Regulatorni okvir pretenduje da klijentima pruži osećaj zaštićenosti, kako na planu materijalnog, tako i na planu rešavanja sporova. Drugo, favorabilan poslovnopravni ambijent podstiče osiguravače da ponude proizvode osiguranja koji odgovaraju stvarnim potrebama korisnika. I treće, ne može se zanemariti permanentna nadzorna i regulatorna aktivnost NBS - kaže Nataša Petrović Tomić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike