Neophodne promene Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju

28.12.2022

07:00

0

Autor: 24sedam

Za nedavnu Konferenciju, održanu na Zlatiboru, kažu da je bila najuspešnija do sada

Neophodne promene Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju
Generalni sekretar UOS Duško Jovanović - Copyright PR.

Udruženje osiguravača Srbije tradicionalno organizuje Srpske dane osiguranja, konferenciju koja je u potpunosti posvećena osiguranju.

Za nedavnu Konferenciju, održanu na Zlatiboru, kažu da je bila najuspešnija do sada. Sa takvom ocenom, slaže se i generalni sekretar UOS Duško Jovanović.

- Šesti Srpski dani osiguranja okupili su više od 300 gostiju, organizovali smo tri okrugla stola sa više od 10 učesnika i 15 predavanja. Otvorili smo diskusiju o nekoliko tema koje su za osiguravajuća društva i osiguranje uopšte, najvažnije. Jedna od takvih tema su i neophodne promene regulative, sa ciljem unapređenja tržišta, a prioritetne su izmene Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju.

U kojim segmentima treba menjati taj Zakon?

- Sa stanovišta vršenja javnih ovlašćenja koja su poverena Udruženju, to se najpre odnosi na konačno rešavanje statusa i ostanka garantnog fonda u okviru UOS. Takođe, u pogledu ostvarivanja regresnih zahteva garantnog fonda, bitne su odredbe koje potvrđuju regresnu obavezu i od vozača neosiguranog motornog vozila koji je odgovoran za štetu, kao i od osiguranog lica u slučaju gubitka prava iz osiguranja za štete koje garantni fond nadoknađuje za društva za osiguranje nad kojima je pokrenut stečajni postupak. Različita tumačenja tih pitanja od strane sudova, u praksi su napravila određene probleme koje je moguće preduprediti novim, adekvatnim zakonskim rešenjem.

Šta još u novom zakonu, po Vašem mišljenju, treba promeniti?

- To su pitanja investiranja sredstava garantnog fonda, kao i pitanje on-line prodaje polisa osiguranja. Naš stav je i da treba izmeniti propise koji regulišu stečajeve i likvidacije banaka i društava za osiguranje imajući u vidu činjenicu da je neposredno uoči korone okončan postupak likvidacije nad Takovo osiguranjem, a da su poverioci, prema raspoloživim informacijama, ostali nenamireni.

Udruženje je tokom godine imalo brojne aktivnosti. Koje su najznačajnije?

- Ako za trenutak izuzmemo Srpske dane osiguranja, onda je to 56. Generalna skupština Saveta biroa zelene karte koju smo organizovali početkom juna. Bilo je to prvi put za skoro 7 decenija članstva naše države u toj instituciji da smo organizovali najveći godišnji skup. Ugostili smo 150 delegata iz 47 država. To je dokaz da je Udruženje uspešno radilo i ispunjavalo svoje međunarodne obaveze, u korist vozača iz Srbije. Iako smo jedno od manjih tržišta u sistemu, sa oko 2,5 miliona vozila, pri vrhu smo kada je u pitanju poslovanje po principima Saveta biroa.

Kakvi su planovi UOS- a za narednu godinu?

- I u 2023. godini nas čekaju četiri velika skupa koje ćemo organizovati odn. na kojima ćemo učestvovati. Prvi je Kopaonik biznis forum, u okviru kojeg Udruženje tradicionalno organizuje panel o osiguranju. To je sjajna prilika za predstavnike naše industrije da razmeni mišljenja sa nosiocima ekonomskog i privrednog razvoje države, da im osiguranje predstavimo na jedan drugačiji način, ali i da čujemo njihove predloge i potrebe. U prvoj polovini godini nas očekuje i tradicionalno savetovanje za pravnike u osiguranju, a čiji je najveći značaj u edukaciji zaposlenih. U oktobru i novembru prvo nas očekuje konferencija “Digitalizacija, osiguranje, tehnologija” čiji je cilj da zaposlenima iz društava približi najnovije mogućnosti u primeni informacionih tehnologija u industriji osiguranja, a godinu završavamo verovatno najvećim regionalnim skupom o osiguranju, Srpskim danima osiguranja - ističe Duško Jovanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike