Prevaranti Beograđaninu preko lažne stranice "Pošte Srbije" skinuli sa računa 340.000 dinara, sada mu je vraćeno sve

29.01.2023

10:34

0

Slučaj se dobro završio nakon što je pokrenut reklamacioni postupak firme koja izdaje kartice

Prevaranti Beograđaninu preko lažne stranice "Pošte Srbije" skinuli sa računa 340.000 dinara, sada mu je vraćeno sve
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Beograđaninu S. K. koga su internet prevaranti nasamarili i preko lažne stranice "Pošta Srbije" "olakšali" mu račun za oko 340.000 dinara, novac je vraćen.

"Reklamacioni postupak uspešno je okončan 5. januara 2023. godine i korisniku su vraćena sredstva. Ukupan iznos sredstava vraćenih na račun korisnika, dana 9. januara 2023. godine, odgovara iznosu sredstava za koje je račun korisnika zadužen zloupotrebom platne kartice - 343.194,89 dinara", rekli su iz NBS za Novosti.

U NBS dodaju da je, u međuvremenu, još jedan korisnik podneo pritužbu ukazujući na identičnu situaciju, te da je i u slučaju tog korisnika reklamacioni postupak rešen u njegovu korist, kao i da je izvršen povraćaj sredstava na njegov devizni platni račun u ukupnom iznosu zloupotrebe (513 evra).

Kako su ga prevarili?

Očekujući pošiljku iz Amerike, sredinom novembra, S.K. nije iznenadio SMS da preko linka koji mu šalju plati carinu, od 4,48 evra da bi preuzeo paket. Nije primetio da je upravo internet stranica na koju je doveden bila lažna.

"Čim sam ukucao podatke sa kartice i CVC, stigla mi je poruka od banke sa jedinstvenim kodom kojom se autorizuje transakcija. Nekoliko sati kasnije, međutim, stiglo mi je na mobilni 15 notifikacija da mi je sa računa podignuto ukupno oko 340.000 dinara. Kako su mi iz banke odgovorili, ispostavilo se da sam unosom podataka sa platne kartice, kao i jednokratne lozinke koju su mi poslali na mobilni zapravo bio žrtva fišinga. To je oblik prevare neovlašćenog preuzimanja podataka sa platne kartice, koji su u ovom slučaju upotrebljeni da 'otvore' aplikaciju novčanika na mom mobilnom. Poslao sam pritužbu i banci i Narodnoj banci Srbije", rekao je ranije za Novosti S. K.

Slučaj se dobro završio nakon što je pokrenut reklamacioni postupak firme koja izdaje kartice. Inače, prevara sa lažnom adresom Pošte još je aktuelna.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike