Studirala na Oksfordu, radila za "Mekinsi", a onda ojadila kupce kriptovaluta za 4 milijarde dolara

24.01.2023

10:23

0

Ko je Ruža Ignatova, nemačka državljanka rođena u Bugarskoj, koja stoji iza afere sa kriptovalutom vankoin (OneCoin)

Studirala na Oksfordu, radila za "Mekinsi", a onda ojadila kupce kriptovaluta za 4 milijarde dolara
Ruža Ignatova tražena zbog kriptoprevare - Copyright Profimedia

Ruža Ignatova (42) sebe je nazivala 2016. godine kriptokraljicom, a svoju kompaniju „Vankoin“ (OneCoin) reklamirala kao unosnog suparnika bitkoinu na rastućem tržištu kriptovaluta. Samo 16 meseci kasnije, Ignatova se ukrcala na avion u Sofiji za Atinu i potom nestala, jer je od tada niko nije video, preneo je CNN. Sada je među 10 najtraženijih FBI begunaca, uz vođe bandi i ubice.

Vlasti navode da je „Vankoin“ bio piramidalna šema kojom je Ignatova prevarila ljude za više od četiri milijarde dolara. Uveravala je ulagače u SAD i širom sveta da ulože gomilu novca u njenu kompaniju.

- Ignatova i njeni partneri prevarili su žrtve za milijarde dolara tvrdeći da će vankoin biti „ubica bitkoina“. Zapravo, vankoini su bili potpuno bezvredni. Njihove laži osmišljene su s jednim ciljem - naterati obične ljude širom sveta da im predaju svoj teško zarađeni novac - rekao je Demijan Vilijems, glavni tužilac Njujorka.

Na dnu njene poternice nalazi se beleška: "Veruje se da Ignatova putuje sa naoružanim čuvarima ili saradnicima. Možda je imala plastičnu operaciju ili je na neki drugi način promenila izgled."

Ruža Ignatova je nemačka državljanka, ali je rođena u Bugarskoj, gde joj je otac bio inženjer, a majka učiteljica. U svojoj knjizi "Kriptokraljica koja je nestala", autor Džejmi Bartlet detaljno je opisao njen uspon od skromnih početaka do preduzetničke zvezde.

Dok je bila devojčica, njena porodica se preselila u Nemačku, gde je Ignatova briljirala kao učenica.

Dobila je stipendiju za univerzitet u Konstancu u Nemačkoj, gde je upoznala kolegu, studenta prava i udala se za njega. Tvrdila je da ne želi decu, napisao je Bartlet, jer bi joj ona stala na put u sticanju bogatstva. Ljudima je govorila da želi da postane milionerka do 30. godine.

Nakon studija evropskog prava na Univerzitetu Oksford, Ignatova je dobila posao u Sofiji kao konsultant za „Mekinsi“, međunarodnu konsultantsku kuću.

Krenuli iz Evrope, poharali SAD

Ignatova i suosnivač „Vankoina“ Karl Sebastian Grinvud  počeli su 2014. ulagačima u Evropi, Njujorku i širom sveta da predstavljaju vankoin kriptovalutu. Obećavali su kupcima petostruki ili čak desetostruki povrat ulaganja, navedeno je u sudskim dokumentima.

Vankoin se nije „rudario“ kao druge kriptovalute, već se generisao posebnim softverom.
Sve je počelo da se raspada 2016, kada su investitori imali poteškoća s prodajom vankoina kako bi nadoknadili svoja izvorna ulaganja, stoji u sudskim dokumentima.

Internetom se širila vest da je taj posao prevara, mediji su počeli da postavljaju pitanja, a uključili su se i međunarodni i američki savezni istražitelji.

U oktobru 2017. Ministarstvo pravosuđa SAD optužilo je Ignatovu za prevaru putem interneta, zaveru za činjenje prevare sa vrednosnim papirima i zaveru za pranje novca, od kojih svaka nosi maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

Savezni sudija u Njujorku izdao je nalog za njeno hapšenje. Manje od dve sedmice kasnije, 25. oktobra 2017. godine, Ignatova se ukrcala na komercijalni let iz Sofije za Atinu, stoji u sudskim dokumentima.

Nestala sa kešom

Zatim je nestala, ostavivši svoje poslovne partnere da snose odgovornost za posrnulu kompaniju.
Dok je ona otišla sa ogromnom količinom gotovine, njeni partneri nisu bili te sreće.
Grinvud je uhapšen u julu 2018. u svom domu u Koh Samuiju u Tajlandu i izručen je SAD.

U decembru je priznao krivicu za prevaru putem interneta, zaveru za činjenje prevare i zaveru za pranje novca.

On je u pritvoru i suočava se sa 20 godina zatvora po svakoj od tri tačke optužnice.

Brat Ignatove, Konstantin Ignatov, uhapšen je u martu 2019. na aerodromu u Los Anđelesu.
Ignatov se izjasnio krivim i trebalo bi da mu bude izrečena kazna u februaru.

"Vankoin" je ugašen i njegov sajt više nije aktivan.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike