Kolika će biti najviša, a kolika najniža penzija u Srbiji posle povećanja

21.01.2023

17:50

1

Autor: M. Vu.

Direktorka Sektora za odnose sa javnošću PIO Fonda Jelica Timotijević izjavila je da će penzije i u ovoj godini biti redovne, sigurne i stabilne

Kolika će biti najviša, a kolika najniža penzija u Srbiji posle povećanja
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Od 1. januara penzije u Srbiji su uvećane za 12 odsto, a iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO Fond) navode da će najniža penzija iznositi 20.631, a najviša 190.023 dinara.


Direktorka Sektora za odnose sa javnošću PIO Fonda Jelica Timotijević izjavila je za Radio Beograd 1 da će penzije i u ovoj godini biti redovne, sigurne i stabilne i da u u Fondu ima dovoljno sredstava za te prinadležnosti.

Najniža poljoprivredna penzija sa januarskim čekom iznosiće 16.220 dinara.

Tanjug/Zoran Žestić
 

Kao i prethodnih nekoliko godina, i od 1. januara 2023, granica za odlazak u starosnu penziju za žene biće podignuta za dva meseca, pa će moći da se penzionišu sa 63 i po godine.Do 31. decembra 2022. pripadnice nežnijeg pola mogle su da idu u penziju sa 63 godine i četiri meseca života. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti, i iznosi minimum 15 godina.

Za muškarce, međutim, nema promena i oni u starosnu penziju odlaze kao i do sada sa 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Švajcarska formula plus


Kada je reč o indeksaciji penzija, one će se usklađivati po tzv. švajcarskoj formuli plus, prema kojoj će način usklađivanja zavisiti da li je učešće novca neophodnog za isplatu penzija manje od 10 odsto ili veće od 10,5 bruto domaćeg proizvoda.

Ukoliko je učešće manje od 10 odsto, penzije će se usklađivati prema kretanju neto plata, ukoliko učešće iznosi između 10 i 10,5 odsto, usklađivaće se kao i do sada, odnosno u procentu koji predstavlja zbir polovine procenta inflacije i kretanja neto plate, a ako učešće penzija u BDP-u bude 10,5 odsto ili više, primanja najstarijih će se usklađivati sa inflacijom.

Povišica od 12,1 odsto koja penzionerima sleduje od isplate januarske penzije dobijena je primenom prvog modela, budući da penzije u BDP-u trenutno učestvuju sa 9,5 odsto.

Nova tzv. švajcarska formula plus je prema oceni Nikole Altiparmakova dobar kompromis između onoga što je ekonomski održivo i onoga što se smatra društveno pravičnim, odnosno očekivanja građana koliko bi penzije trebalo da iznose, odnosno na koji način da se indeksiraju.

- To rešenje će moći da zaštiti primanja penzionera i u uslovima visoke inflacije. Ono omogućava da penzije potpuno prate kretanje plata kada padnu ispod 10 odsto BDP-a, a da se u ekonomski izazovnijim vremenima kada penzijski rashodi pređu tu granicu, koja se smatra odgovarajućom ne samo za Srbiju nego i zemlje regiona, indeksiraju sa standardnom švajcarskom formulom - naveo je Altiparmakov.
 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike