Dobra vest za naše „Australijance“: Lakše do penzija, sabira se staž u dve zemlje

21.01.2023

09:13

0

Autor: 24sedam

Za 150.000 do 200.000 srpskih državljana koji žive i rade u Australiji, ubuduće će biti mnogo lakše ostvarivanje prava iz oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja

Dobra vest za naše „Australijance“: Lakše do penzija, sabira se staž u dve zemlje
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srbija i Autralija su juče potpisale sporazum o socijalnoj sigurnosti, koji će omogućiti pojednostavljivanje procedure iz ove oblasti između dve zemlje.

Prema rečima srpskog ministra za rad i socijalna prava, Nikole Selakovića, ovim se reguliše i izbegavanje dvostrukog osiguranja za privremeno upućene osobe, kao i obezbeđuje potpunija zaštita osiguranika i korisnika socijalnih i penzijskih prava.

- U skladu sa principom izjednačenosti teritorija, prava iz socijalnog osiguranja stečena na osnovu pravnih propisa jedne države, mogu se koristiti i van njene teritorije, a transfer u državu nastanjenja, odnosno prebivališta je bez umanjenja visine davanja - naglasio je ministar.

To znači da ukoliko se srpski državljanin, koji je stekao pravo na penziju u Australiji, vrati u svoju zemlju, ona će mu i dalje isplaćivati prinadležnost, bez njenog umanjenja.

Jedan od najznačajnijih principa ovog sporazuma je sabiranje staža osiguranja, odnosno ukoliko navršeni staž na teritoriji jedne države ugovornice nije dovoljan za ostvarivanje prava na penziju, ta država uzeće u obzir i onaj navršen u drugoj.

- Visina penzija u tom slučaju određivaće se srazmerno dužini staža osiguranja u svakoj državi - rekao je Selaković.

Ovaj sporazum je potpisan posle gotovo deset godina pregovaranja. Ambasador Danijel Emeri smatra da će to uticati na jačanje ne samo bilateralnih odnosa, već i ekonomskih veza između Srbije i Australije.

Prethodni dokument između SFRJ i Vlade Komonvelta Australije potpisan je još 1970. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike