Varali sa zlatom i obveznicama: Banka JP Morgan Čejs plaća 920 miliona dolara da ne ide na sud

03.10.2020

08:56 >> 09:07

0

Američka investiciona banka JP Morgan Čejs nagodila se sa Ministarstvom pravde da plati gotovo milijardu dolara za povlačenje tužbe

Varali sa zlatom i obveznicama: Banka JP Morgan Čejs plaća 920 miliona dolara da ne ide na sud
Copyright Profimedia

Zaposleni JP Morgana u kancelarijama u Njujorku, Londonu i Singapuru nezakonito su trgovali terminskim ugovorima na berzama za kupovinu zlata, srebra, platine i paladijuma.

Terminska trgovina podrazumeva da sada dogovorite cenu za kupovinu robe ili usluge koja će biti obavljena za nekoliko meseci. Bankari Morgan Čejsa su pravili narudžbine s nameernom da se nikada ne raalizuju, saopštilo je američko ministarstvo pravde a preneo je Rojters.

– Ponašanje pojedinaca na koje se odnose današnje odluke neprihvatljivo je i oni više ne rade u našoj kompaniji -, naveo je u saopštenju zamenik predsednik JP Morgana, Danijel Pinto.

U nezakonitoj trgovini metalima u periodu od 2008. do 2016. učestvovalo je deset sada bivših trgovaca, navodi se u sporazumu o nagodbi koji je u ime JP Morgana potpisala njegova glavna pravna braniteljka Stejsi Fridmen.

Pet nekadašnjih zaposlenih učestvovalo je i u nezakonitoj trgovini obveznicama, navodi se u sporazumu.

“Gotovo deset godina značajan je broj trgovaca i službenika u odeljenju prodaje JP Morgana otvoreno zanemarivao američke zakone koji štite od nezakonitih aktivnosti na tržištu”, saopšteno je iz njujorške kancelarije Federalnog istražnog biroa (FBI).

JP Morgan Čejs na Njujorškoj berzi trenutno vredi nešto malo manje od tristotine milijardi dolara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike