Mali: Ogromna je razlika u ekonomiji sada i pre 10 godina

06.12.2022

12:12

0

Siniša Mali je, poredeći vreme pre 10 godina i sadašnje, rekao da ćemo ove godine prvi put imati bruto domaći proizvod veći od 60 milijardi evra

Mali: Ogromna je razlika u ekonomiji sada i pre 10 godina
Siniša Mali - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Profimedia

Reforme koje su u Srbiji vođene od 2014. godine dovele su do toga da je u vreme najveće svetske krize Srbija najbrže rastuća ekonomija u Evropi, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali, odgovarajući na kritike pojedinih opozicionih poslanika u Skupštini Srbije da se ne radi dovoljno na ekonomskom razvoju zemlje.

On je poredeći vreme pre 10 godina i sadašnje rekao da ćemo ove godine prvi put imati bruto domaći proizvod veći od 60 milijardi evra, a da je pre 10 godina on iznosio 33,7 milijardi.

- Brojke su egzaktne i one kažu da nam je javni dug u BDP sada 54 odsto, a preuzeli smo dug od 79 odsto. Stopa nezaposlenosti je bila 25,9 odsto, a sada je 8,9 procenata - rekao je Mali.

On je dodao da u vreme prethodne vlasti nije bilo ulaganja u životnu sredinu, u nove auto-puteve, kao ni u izgradnju kanalizacione mreže, te da je vojska bila urušena dok se sada ulaže u nju i vojska se modernizuje.

- Naš kreditni rejting je samo za jedan nivo ispod investicionog, devizne i rezerve zlata su na rekordnom nivou. U njihovo vreme prosečna plata je bila 331 evro, dok će u decembru ove godine biti 720 evra, a za godinu dana očekujemo da bude 820 evra - istakao je Mali.

Kada je reč o isplatama penzija naveo je da je u junu 2012. godine na državnom računu bilo samo 8,5 milijradi dinara dok je za isplatu penzija bilo neophodno 40 milijardi. "Ne ponovilo se“, rekao je on, i dodao da danas penzije rastu i da će nakon novembarske povišice od devet odsto sledeće godine uslediti još jedna od 12,1 odsto.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike