I za rublju počela zima: Ruska valuta na osmomesečnom minimumu

22.12.2022

08:16

0

Ruska rublja je pala danas na najniži nivo prema dolaru od kraja aprila i trguje se po kursu od 72 rublje za dolar

I za rublju počela zima: Ruska valuta na osmomesečnom minimumu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Strah od uticaja poslednje ture zapadnih sankcija na rusku naftu i gas doveo je do toga da ruska valuta izgubi ovog meseca više od 15 posto vrednosti prema dolaru, izveštava Rojters.

Na trgovanju do 6:04 časova po srednjoevropskom vremenu, rublja je pala za 1,4 procenta na 72,00 rublje za dolar, a prethodno je dotakla minimum od 72,1350, najniži kurs od 29. aprila.

Rublja je oslabila i prema jedinstvenoj valuti evrozone za 1,4 odsto na 76,69 rubalja za evro, što je takođe njen najniži nivo u poslednjih gotovo osam meseci, a prema kineskom juanu je pala za 1,8 procenata na sedmomesečni minimum od 10,26.

Ruska valuta ima zbog geopolitčki izazvanih ekonomskih lomova, pravi tobogan u kretanju cene. Trenutni nivo je u donjem opsegu prema dolaru, jer odnos se kretao od 139 rublji za dolar 7. marta, s početka ratu u Ukrajini, do samo 52 rublje za dolar krajem juna.

Međutim, od tada je usledilo još nekoliko krugova sankcija Zapada, aktuelna je određivanje maksimalne cene ruskog gasa i nafte, a prva sledeća je  zabrana uvoza naftnih derivata u EU.

Screenshot: Google Finance
Dolar i dalje pritiska rublju

 

Pad ruskih izvoznih prihoda poslednjih meseci pogoršan je naftnim embargom Evropske unije čija je primena počela u decembru, a na snagu stupa i ograničenje cena ruske nafte.

Sirova nafta tipa brent, čija je cena globalno referentna za sve tipove nafte pa i za najvažniji ruski izvozni resurs, nafte tipa ural i ESPO, porasla je danas za 0,3 posto na 82,5 dolara po barelu, prenosi britanska agencija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike