Stop dolaru: Rusija i Kina prelaze na plaćanje energenata u nacionalnim valutama

19.11.2022

09:38

0

Autor: 24sedam

Predsednik ruske vlade naglasio je da je Peking strateški partner Moskve u azijsko-pacifičkom regionu i u ruskoj trgovini generalno

Stop dolaru: Rusija i Kina prelaze na plaćanje energenata u nacionalnim valutama
Si Đinping i Vladimir Putin - Copyright Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP

Ruska Federacija i Narodna Republika Kina dogovorile su se da pređu na plaćanje u nacionalnim valutama za isporuke energenata, saopštio je potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak.

- Prelazimo na obračune u nacionalnim valutama, rubljama i u junaima, za isporučene energetske resurse. Na primer, plaćanje za isporučeni gas između „Gasproma" i Kine obavlja se na paritetnoj osnovi u rubljama i juanima - rekao je Novak za televiziju „Rusija 24“.

Rusija i Kina, kako je dodao, aktivno prelaze na plaćanje u nacionalnim valutama za isporuke nafte i naftnih derivata.

Predsednik ruske vlade naglasio je da je Kina strateški partner Rusije u azijsko-pacifičkom regionu i u ruskoj trgovini generalno, te da se značajno povećao trgovinski promet između dve zemlje u energetskom sektoru - za 64 odsto izraženo u novcu i za 10 odsto u fizičkom obimu.

Novak je saopštio da Rusija i Kina uskoro treba da potpišu međuvladin sporazum o isporukama dodatnih 10 milijardi kubika gasa Kini preko dalekoistične rute. Zemlje takođe nastavljaju pregovore o realizaciji projekta za isporuke gasa preko gasovoda „Snaga Sibira 2“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike