Oboren kreditni rejting Kredi Svisa: S&P spustio Švajcarce za jedan stepen

02.11.2022

12:01

0

Rejting agencija „S&P Global“ smanjila je dugoročni kreditni rejting švajcarske finansijske grupe „Kredi Svis“

Oboren kreditni rejting Kredi Svisa: S&P spustio Švajcarce za jedan stepen
Kredi Svis - Copyright Foto: Tanjug/Walter Bieri/Keystone via AP, File

„Kredi Svis grupa“ je izgubila jedan stepen kreditnog rejtinga zbog finansijskih problema u koje je zapala. Rejting agencija „S&P Global“ (Standard end Purs) smanjila je dugoročni kreditni rejting za ove banke jedan stepen, na "BBB-", i snizila izglede njene glavne poslovne jedinice „Kredi Svis AG“ i drugih podružnica na "A/A-2" sa "A/A-1".

„S&P“ je kao razloge smanjenja kreditnog rejtinga naveo rizike izvršenja transakcija i opstanak franšiza u okviru plana restrukturiranja švajcarskog zajmodavca koji je objavljen prošle nedelje.

Taj plan predviđa prikupljanje novog kapitala, gašenje više hiljada radnih mesta i udaljavanje od investicionog bankarstva u korist poslova upravljanja bogatstvom, prenosi Rojters.

„S&P“ je zadržao stabilne Izglede daljeg kreditnog rejtinga švajcarske banke.

Druga američka rejting agencija, „Mudis“, je takođe snizila neke rejting ocene za „Kredi Svis AG“ nakon revizije strategije banke, ali je zadržala rejting cele grupe na nepromenjenom nivou.

„Mudis“ je smanjio ocenu senior neobezbeđenog duga „Kredi Svisa AG“ sa "A2" na "A3", dok je rejting senior neobezbeđenog duga „Kredi Svis Grupe“ ostavio na nivou "Baa2".

Izgledi ovih rejtinge su po „Mudisu“ i dalje negativni zbog oslabljene pozicije likvidnosti švajcarske banke, negativnih pritisaka povezanih sa vremenskim okvirom za povratak banke na stazu profitabilnosti i rizika povezanih sa planom restrukturiranja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike