Geodetski zavod: Nesavesni notari oštetili više od 50.000 građana

08.10.2020

13:58 >> 17:12

0

Republički geodetski zavod (RGZ) ponovo upozorio građane na neprofesionalnost jednog dela javnih beležnika

Geodetski zavod: Nesavesni notari oštetili više od 50.000 građana
Copyright Profimedia

Republički geodetski zavod (RGZ) danas je upozorio da je jedan broj javnih beležnika zbog neprofesionalnog rada oštetio više od 50.000 građana kojima je obustavljen zahtev za upis u katastar.

U saopštenju, kojim se nastavlja „rat“ državnih geodeta i notara, Zavod je saopštio da je zbog neurednosti dostavljenih zahteva i nezakonitosti u obradi predmenta od smorao da obustavi čak 23.924 zahteva koji su katastru upućeni iz notarskih kancelarija.

Javnim beležnicima na osnovu Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova omogućeno da jednim klikom, elektronskim putem, dostavljaju zahteve građana službama za katastar nepokretnosti.

– Pojedine notarske kancelarije ostvaruju izvrsne rezultate i nemaju čak ni jedan odbačeni zahtev. Na žalost, tu dobru sliku savesnih kolega, kvare oni javni beležnici kod kojih procenat odbačenih predmeta ide i preko 10 odsto, a u nekim slučajevima čak i do 17 odsto – ukazao je RGZ.

Apel građanima: Dobro proberite

Upućen je apel građanima da provere kvalitet rada javnih beležnika koji su nadležni za njihovu teritoriju i izaberu one notarske kancelarije koje ostvaruju bolje rezultate.

Ukoliko imaju obustavljen zahtev za upis u katastar, građani treba da upute pritužbu Javnobeležničkoj komori na nesavestan rad javnog beležnika.

RGZ je, kako bi se poboljšao kvalitet rada notarskih kancelarija, uputio primedbe Ministarstvu pravde i Javnobeležničkoj komori koja je u obavezi da pokreće postupke protiv onih javnih beležnika koji rade suprotno zakonima i propisima.

Ovo je treće saopštenje RGZ protiv javnih beležnika u kratkom vremenskom periodu. Početkom meseca su geodete zamerile notarima da ih potkradaju „nelegalnim izdavanjem svog lista nepokretnosti“, a prethodno su iz RGZ krajem septembra „upozorili građane“ da nisu dužni da pribavljaju, i dodatno plaćaju, izvode iz lista nepokretnosti kako bi ostvarili svoja prava kod javnih beležnika, geodetskih organizacija, institucija socijalne i zdravstvene zaštite, javnih službi za priključenje komunalne infrastrukture, registraciji gazdinstava, upozorio je Republički geodetski zavod (RGZ).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike